Pobednička karikatura Jugoslava Vlahovića Sizif „šalje jasnu poruku: istina je da je pred Srbijom veliki posao na putu ka EU, ali veoma mi se sviđa što je izabrao dijamant, a ne običan kamen“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport prilikom otvaranja izložbe karikatura i proglašenja pobednika konkursa „Mitovi i predrasude – kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas“ u Knez Mihailovoj ulici.

Konkurs, koji drugu godinu za redom povodom Dana Evrope, 9. maja, organizuju Delegacija EU u Srbiji i EU info centar, „igra veliku ulogu u izražavanju mišljenja o evropskim integracijama“, rekao je Devenport, izražavajući zahvalnost učesnicima konkursa koji su ove godine poslali 72 rada.

Karikatura Vlada Trtića osvojila je drugu, a Špire Radulovića treću nagradu. Još 14 najuspešnijih radova po izboru žirija biće izloženo do 11. maja ispred Francuskog instituta u Knez Mihailovoj ulici, a od petka 9. maja i u tržnom centru Stadion na Voždovcu.

Cartoons_EU-5

Žiri su činili poznati srpski karikaturisti i crtači stripa – Predrag Koraksić Corax, Marko Somborac i Aleksandar Zograf, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije Evropske unije Ramunas Janušauskas, rukovodilac grupe za komunikacije pri Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Nataša Savić i Predrag Vujović iz EU INFO centra.

Predsednik Žirija Predrag Koraksić Corax je izjavio da su se nagrađeni radovi izdvojili po kvalitetu i poruci, dodajući da će ovaj konkurs imati dugu tradiciju do ulaska Srbije u EU i dodao da će uvek za karikaturiste biti provokativna tema.

Izložba karikatura biće 16. maja otvorena u Subotici, a u junu u Nišu i Novom Sadu.

Cartoons_EU-6