Novosadski EU info kutak u saradnji sa Fondacijom za razvoj domaćinstva, Pokrajinskim sekreterijatom za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Arhus centrom Novi Sad i Asocijacijom potrošača Srbije, organizuje okrugli sto povodom Međunarodnog dana žena na selu, u sredu, 6. decembra , u 11 časova u EU info kutku u Novom Sadu.

Učesnici okruglog stola biće predstavnici institucija, nevladinih organizacija i medija, koji će razgovarati o značaju podrške ženama na selu. Na događaju će govoriti Svetlana Selaković iz Pokrajinskog  sekreterijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Lela Tasić iz Asocijacije potrošača Srbije, Darija Šajin iz organizacije Arhus centar Novi Sad, profesor Dragana Borđoški i učenice iz Poljoprivredne škole sa Domom učenika u Futogu, predstavnica Udruženja žena iz Kisača i dr Veselina Pelagić iz  Fondacije za razvoj domaćinstva. Moderatorka je Ljiljana Milanković.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija prvi put je ustanovila 15. oktobar kao Međunarodni dan seoskih žena 2008. godine, u sklopu rezolucije 62/136 od 18.decembra 2007. Ova rezolucija prepoznaje “kritičnu ulogu i doprinos seoskih žena, uključujući i urođeničke kulture za unapređenje poljoprivrednog i ruralnog razvoja, poboljšanje bezbednosti hrane i smanjenje siromaštva a jedan od ciljeva  je da se udvostruči produktivnost poljoprivrede i prihod malih proivođača, naročito žena.