U prepunoj Čitaonici Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu održana je radionica “Biblioteka EU (EU Bookshop) i Europeana” koju je organizovao EU Info kutak Novi Sad u saradnji sa Centralnom bibliotekom Univerziteta u Novom Sadu i EU Info centrom.

Radionici je prisustvovalo pedesetak bibliotekara i ljubitelja knjige iz Novog Sada, Vojvodine i Beograda, koji su dobili informacije o načinima korišćenja internet portala EU Bookshoop putem kojeg se mogu pretraživati i naručivati evropske publikacije, od kojih je više od 95 % besplatno.

Učesnicima radionice Marina Rakić iz EU Info Centra praktično je predstavlila načine ptetraživanja evropskih publikacija po temama, datumima, izdanjima, autorima i ključnim rečima.

Na radionici je predstavljen nacionalni agregator – mehanizam za prikupljanje građe u okviru projekta Europeana. Nacionalni agregator predstavila je Tamara Butigan Vučaj, zamenica upravnika i rukovodilac Sektora za bibliotečko-informacionu delatnost Narodne biblioteke Srbije.

Rezultate dosadašnje digitalizacije Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu zainteresovanoj publici predstavio je Dragan Jovanović, bibliotekar koji je učestvovao u procesu digitalizacije arhivske građe.