U okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja” u četvrtak 30. marta od 18 časova u EU info centru u Beogradu predavanje će održati prof. dr Ivan Kovačević sa Odeljenja za Etnologiju i Antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 30.03. do 12h. Predavanja se održavaju u prostorijama EU info centra u ulici Kralja Milana 7 u Beogradu.

Evropska antropologija, o kojoj će predavati prof.dr Ivan Kovačević, u prošlosti češće nazivana etnologija, bila je bazirana na idejama evropskog romantizma,  i usmerena na istraživanja tradicijske, nacionalne kulture i društva.

Stvaranjem, uvećavanjem i jačanjem Evropske unije pred antropologiju je stavljen nov zadatak koji se nije mogao rešavati mehaničkim ređanjam nacionalnih etnografija i mapiranja drvenih plugova ili načina tkanja iz 18. ili 19. veka već je bilo neophodno dati odgovor na nove teme.

Uz uključivanje iskustava američke i britanske antropologije, detradicionalizovana evropska etnologija/antropologija se u okviru proučavanja modernih društava neminovno susrela sa fenomenom države i brzo konstruisala antropologiju države kao derivat antropološkog proučavanja institucija.

Antropologija države je bila preduslov za preduzimanje sledećeg koraka koji se odnosi na antropološko proučavanje zajednica država kakva je EU. Na tim osnovama je krajem dvadesetog veka zasnovana antropologija Evropske unije o čemu će govoriti profespr Kovačević.

Dr Ivan Kovačević redovni je profesor i upravnik Odeljenja za Etnologiju i Antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Član je mnogih stručnih i ekspertskih komisija u Skupštini grada Beograda i na Beogradskom univerzitetu. Oblasti istraživanja profesora dr Ivana Kovačevića su istorija i teorija etnologije i antropologije, proučavanje mitova, rituala i urbanih legendi, antropologija filma, turizma, popularne kulture i tranzicionih perioda. Objavio je oko dvadeset knjiga i više desetina naučnih radova posvećenih različitim temama iz okvira navedenih oblasti. Od 2013. godine inicijator je i ko-urednik publikacija iz renomirane serije Nova srpska antropologija, a takođe je i ko-urednik časopisa Etnoantropološki Problemi.