Učenici osvnovnih i srednjih škola u Beogradu imali su prilike da se u prostorijama Eu info centra upoznaju sa dosadašnjim aktivnostima u okviru međunarodnog programa Eko-škole i sa radovima učenika i studenata u okviru međunarodnog programa Mladi Eko-reporteri.

Predavanje „Obrazovanje za održivost“ organizovali su Eu info centar i udruženje „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ u okviru kampanje „Evropa za zelenu Srbiju“, sa idejom da se učenicima prikaže da učestvovanjem u ovim međunarodnim programima možemo da poboljšamo kvalitet životne sredine, ne samo u školi već i u široj zajednici.

Učenicima su se obratili izvršna direktorka udruženja „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“, Aleksandra Mladenović koja je predstavila međunarodne programe Eko-škole i Mladi Eko-reporteri i učenici Eko-škola i eko-školski koordinatori koji su pokazali koliko je jednostavno da se kombinovanjem obrazovanja o zaštiti životne sredine i aktivnim učestvovanjem formira održivo i odgovornije školsko okruženje.

Eko-školske aktivnosti su predstavljali učenici OŠ „Drinka Pavlović“ iz Beograda, Geodetske tehničke škole iz Beograda, OŠ „Vuk Karadžić“ iz Surčina, kao i eko-školski koordinatori MTŠ „14. oktobar“ iz Kraljeva i OŠ „Simeon Aranicki“ iz Stare Pazove. Učenici Eko-škola su na zanimljiv način predstavili svojim vršnjacima sa kojim problemima su se suočili i kako su unapredili školsko okruženje, da su rezultati opipljivi i da napredak može da se prati.

eko-skole-poster

U drugom delu, učenici su imali prilike da saznaju više o međunarodnom programu Mladi Eko-reporteri. Eko-reporteri su predstavili lokalne probleme koje su zabeležili u životnoj sredini kao i predloge za njihovo rešavanje. Učenici su bili u prilici da saznaju kako možemo da sačuvamo biodiverzitet u gradskim sredinama, kako možemo da zaštitimo ugrožene vrste, koje su posledice zagađenja životne sredine i da reciklaža ambalažnog otpada i otvaranje reciklažnih centara predstavlja veliki benefit ne samo za lokalnu već i za širu zajednicu. Svoj rad je predstavila i Andrijana Arsić, pobednica međunarodnog takmičenja Mladi Eko-reporteri, čija je ideja da mapira zagađena područja Srbije sa željom da podstakne javnost na njihovo uređenje.

„Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ je dobrovoljno nevladino i neprofitno udruženje, stručnog, naučnog, inovativnog, profesionalnog i društvenog karaktera. Organizacija „Ambasadori održivog razvoja i životne sredine“ ima ulogu Nacionalnog operatera za Srbiju i jedina je ovlašćena organizacija iz naše zemlje za sprovođenje programa “Fondacije za edukaciju u oblasti životne sredine” (Foundation for Environmental Education – FEE). Više informacija na: www.ambassadors-env.com