EU info centar, GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkans Beat) Fondacija i Dom omladine Beograda obeležiće Međunarodni dan Roma, 8. aprila izložbom fotografija „Naš grad – naša kuća“ i koncertom grupe GRUBB koji će biti organizovani tog dana u Domu omladine Beograda.

Izložba fotografija čiji su autori mladi Romi iz GRUBB Fondacije, a koje prikazuju život Roma u Nišu i Beogradu, biće otvorena u EU info centru (u holu Doma omladine Beograda) u 10:30.

GRUBB 02

Gypsy Roma Urban Balkans Beat

Na otvaranju izložbe će govoriti šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport, upraviteljka Fondacije GRUBB Dobrila Karaulić i mladi autori.

Izložba „Naš grad – naša kuća“ biće otvorena u EU info centru do 15. aprila 2015.

Nakon toga, grupa GRUBB održaće koncert i plesni deo na popularnom „Zidiću“, na platou ispred Doma omladine Beograda. Koncert počinje u 11:30. Posetioci će imati priliku da čuju pesme čiji su autori članovi grupe, ali i tradicionalnu romsku muziku.

Gypsy Roma Urban Balkans Beat

Gypsy Roma Urban Balkans Beat

GRUBB izvodi muziku koja je spoj tradicionalne romske muzike i urbanog hip hopa i repa. Grupa je održala koncerte širom Srbije, ali i u svetu – u Holandiji i Kanadi.

O prazniku: Međunarodni dan Roma, 8. april, ustanovljen je 1990. godine i to je dan kada se širom sveta slavi romska kultura ali i organizuju događaji kojima će se skrenuti pažnja na probleme sa kojima se romska populacija suočava. Procenjuje se da u Evropi ima između 10 i 12 miliona Roma, od kojih su polovina državljani Evropske unije i čine najbrojniju nacionalnu manjinu na Starom kontinentu. U Strategiji 2020, Evropska unija je kao ciljeve integracije Roma navela četiri osnovne oblasti: dostupnost obrazovanja (osigurati da sva romska deca završe osnovnu školu), zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i stanovanje.