Narodna biblioteka Požega i projekat EUTEKA – EU u vašoj biblioteci bili su 18. aprila domaćini tribine pod nazivom “Šta poljoprivrednici i preduzetnici mogu da očekuju od ulaska Srbije u Evropsku uniju”. Ovom prilikom Narodna biblioteka u Požegi je kao jedna od 48 članica EUTEKA mreže biblioteka dobila i posebnu EUTEKA policu na kojoj će građani moći da pronađu najnovije publikacije sa informacijama o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Srbije EU.

Na dvočasovnoj tribini na kojoj su prisustvovali preduzetnici, poljoprivredni proizvođači, predstavnici opštine Požega i profesori i učenici Poljoprivredne škole sa domom učenika “Ljubo Mićić” iz Požege bilo je reči o mogućnostima koje srpski privrednici i proizvođači hrane imaju za nastup na velikom zajedničkom tržištu Evropske unije i različitih mehanizama EU podrške koji su dostupni i privrednim subjektima iz Srbije.

Gospodin Slavko Lukić, stručnjak za ruralni razvoj i mala i srednja preduzeća iz Tima Evropa Srbija predstavio je EU programe COSME (Program za podršku kompetitivnosti preduzetnika i malih srednjih preduzeća) i IPARD (Instrument pretpristupne pomoći za ruralni razvoj) koji su u ovom trenutku ili će uskoro biti na raspolaganju preduzetnicima i poljoprivrednim proizvođačima iz Srbije. Kao odličan poznavalac prilika u srpskoj privredi i agraru, gospodin Lukić je ukazao na neke domaće specifičnosti koje bi mogle da budu pretvorene u prednost prilikom nastupa srpskih proizvođača na tržištu EU. On je podsetio i da je EU najveći spoljnotrgovnski partner Srbije.

Gospodin Kojo Bošković, direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika “Ljubo Mićić” iz Požege, ukazao je na neke od izazova sa kojima se susreće domaća poljoprivredna proizvodnja. U diskusiju se uključilo i više profesora ove škole koja sa uspehom školuje mlade poljoprivredne stručnjake. Oni su ukazali na pravce kojima bi trebalo da ide agrarna politika Srbije i istakli da je neophodno uložiti još više truda i sredstava u edukaciju mladih poljoprivrednih stručnjaka, ali i u stvaranju uslova da se oni zadrže na selu i bave se poljoprivredom. Bilo je reči i o konkurentnosti srpskih proizvoda na EU tržištu i o tome koji bi to proizvodi mogli da se uspešno plasiraju na ovom tržištu.

Na kraju je zaključeno da Srbija mora da se potrudi da iskoristi svoje potencijale, kao i mogućnosti koje joj pruža pristupanje Evropskoj uniji.