EU info point Novi Sad uz pomoć mladih okupljenih oko inicijative za prve novosadske urbane bašte organizuje info dan tokom koga će posetioci EU info pointa dobiti korisne i zanimljive inforacije o urbanom baštovanstvu, permakulturi i zaštiti životne sredine. Urbano baštovanstvo postaje sve popularnije i sve se više širi po evropskim gradovima u kojima urbane bašte postaju deo kulture življenja, a pored toga što vizuelno oplemenjuju životno okruženje, korisne su za lokalno stanovništvo i to sa više aspekata. O kojim aspektima se radi posetioci će moći da čuju u četvrtak, 22. juna, od 17 do 19 časova.

Koncept urbane bašte podrazumeva da se javna ili privatna površina koja nije iskorišćena, uz saglasnost onih koji njome raspolažu, iskoristi za gajenje voća, povrća, cveća, začinskih i drugih biljaka te zelenila u najširem smislu. Ovaj koncept je jednostavan, ne zahteva velika ulaganja i napor, a višestruko je koristan. Između ostalog, stanovnicima u čijem je okruženju predočava kakve mogućnosti pruža zajednica odnosno kraj u kom žive, a s druge strane mogu i da ubiru plodove iz bašte.

Pravljenje urbanih bašti je odlična prilika da se delovi grada ulepšaju, ali i da se tokom tog procesa zbliže stanovnici, različite dobi i interesovanja, te da se okupe oko ideje koja podrazumeva opštu dobrobit. Takođe, uređivanjem zajedničkih površina, sađenjem, uzgajanjem i radom s biljakama razvija se svest o organskoj poljoprivredi i uzgoju hrane za susedstvo ili zajednicu.