Obrazovanje, zapošljavanje i ekologija u Evropskoj uniji samo su neke od tema koje su zanimale učenike beogradske srednje Škole za dizajn tekstila, a o kojima su više želeli da čuju od gostiju iz Delegacije EU u Srbiji i Informacionog centra EU tokom promocije Evropskog dnevnika.

Predstavljajući peto izdanje Evropskog dnevnika na srpskom jeziku, koje je odštampano i podeljeno učenicima drugih razreda i nastavnicima 440 srednjih škola u Srbiji, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji Ramūnas Janušauskas rekao je da je to zabavno nastavno sredstvo prilagođeno srednjoškolcima.

“Dnevnik sadrži posebno poglavlje o procesu evropskih integracija u Srbiji ali i druge teme kao što su ekologija, zaštita potrošača, sport i ljudska prava”, rekao je Janušauskas.

“Postoji naravno mnogo drugih stvari o kojima želimo da vas informišemo kad je reč o EU, verujući da je to važno za vas jer se nadamo da ćete se pridružiti Evropskoj uniji za nekoliko godina, kad Srbija bude spremna”, dodao je on.

Maturantkinja ove škole Nevena Rimac prva je rekla šta nju i njene vršnjake zanima kad je reč o Evropskoj uniji: “Voleli bismo da znamo o mogućnostima studiranja u EU, o tuđim i svojim pravima, o toleranciji i zaustavljanju nasilja”.

Talking_About_Europe-2

Irena Žuvela iz Tempus kancelarije u Srbiji i Sofija Petrović, studentkinja – stipendista Erasmus Mundus programa, iz prve ruke su informisale srednjoškolce kakve im mogućnosti pruža EU kad je reč o nastavku obrazovanja i studiranju u zemljama Evropske unije, ali i njihove nastavnike o predstojećim novinama kad je reč o njihovom stručnom usavršavanju u nekoj od zemalja članica EU.

Druženje pod nazivom “Razgovarajmo o Evropi” bilo je i prilika da učenici kažu kako oni vide Evropu i svoju ulogu u približavanju Srbije EU.

“Moja prva asocijacija na reč Evropa je mogućnost da putujemo bez viza kroz zemlje EU i da na tim putovanjima nešto naučimo”, rekla je učenica Aleksandra. Mnogi srednjoškolci su se u glas složili da im EU deluje mnogo uređenije od Srbije, te da u svom okruženju vide brojne mogućnosti da i sami utiču na promene koje bi zemlju približile kvalitetnijem životu.

“Možemo prvo da počistimo ispred svojih vrata, pre nego što očekujemo da nam neko drugi pomogne”, zaključila je jedna od učesnica u razgovoru.

Direktor EU Info centra (EUIC) Davor Glavaš pozvao je đake da dođu u Dom omladine i uključe se u niz aktivnosti koje Delegacija EU i EUIC organizuju kako bi građanima Srbije, a ponajviše mladima, pojasnili proces evrointegracija.

“Dođite da vam približimo proces pristupanja EU i pokažemo zašto je to važno za vas same. Nema pitanja na koja nećemo odgovoriti i siguran sam da vas možemo uveriti da i sami možete učestvovati u menjanju svoje zemlje i njenom približavanju Evropi”, rekao je Glavaš.

Janušauskas je pozvao učenike na nastavak druženja na Evropskom filmskom festivalu koji se od 16. maja održava u Domu omladine Beograda uz podršku ambasada zemalja članica EU.

Nekoliko učenika izrazilo je interesovanje i za učešće u aktivnostima tokom Ekološkog meseca koji Delegacija EU organizuje u junu, tako da upoznavanje budućih dizajnera tekstila sa Evropskom unijom svakako nije završeno današnjim razgovorom.

Talking_About_Europe-3