U subotu 27. oktobra, u 16 časova, EU info point iz Novog Sada u saradnji sa studenatima Departmana za arhitekturu i urbanizam novosadskog Fakulteta tehničkih nauka organizuje kratku šetnju kroz prostor i vreme, koja je utemeljena na tragovima novosadskog kafenisanja.

Ova nesvakidašnja kulturna ruta pod imenom „Balzamovanje duše“ delo je studenata Sonje Đordan i Mladena Jakovljevića koje su osmislili u sklopu predmeta Graditeljsko nasleđe, očuvanje i zaštita 1, pod mentorstvom profesorica dr Anice Draganić, dr Mirjane Sladić i dr Marie Silađi.

Šetnja će početi okupljanjem ispred zgrade Matice srpske u ulici Matice srpske 1, gde je nekada bio najstariji hotel (prenoćište) sa kafanom, za koji se zna da je postojao u Novom Sadu (od 1748. do 1849 – dakle, 100 godina) i zvao se “Turski han”. Kroz vođstvo autorke ove kulturne rute, arhitektice Sonje Đordan, koračaćemo centrom grada, kao mestom na kom su se desili mnogi značajni susreti akademika i interesantni politički, umetnički i društveni događaji.

Novosadske kafane zapisale su brojna imena, kao važna sećanja iz najlepših godina svojih života. Posle nekog vremena sva ova imena otišla su u “neku drugu kafanu”. Ove kafane nudile su lek i utehu generacijama umetnika, boema, propalica, velikana i “malih” ljudi koji, osim duše, nemaju ništa. Kafana je bila mesto nastanka najvažnijih priča, i sve one su se dogodile između “dana pre” i “dana posle”. I tako večno…

O znamenitim kafanama autorka ture će govoriti na srpskom jeziku, a ova tura, kao i sve druge aktivnosti EU info kutka, besplatna je.