Četvoro mladih umetnika i umetnica, koji u Novom Sadu borave u sklopu projekta ECHO – European Cultural Heritage Onstage predstavilo je danas svoj umetnički rad i istraživanje na temu Novosadske racije, na konferenciji za medije u novosadskom EU info kutku. Evropska unija je kroz program Kreativna Evropa u ovaj projekat uložila blizu 60 hiljada evra, a pored rezidencije za umetnike u Novom Sadu, uključuje i rezidenciju za četvoro umetnika u Bitolju.

Tokom jednomesečnog boravka u Novom Sadu, Bojan Josić iz Srbije, Kiril Konstantin iz Makedonije, Martina Lapica iz Bugarske i Despina Antoniu iz Grčke istraživali su Novosadsku raciju, njen istorijski kontekst, kao i uticaj na savremeno doba.

U ovom periodu posetili su kulturne institucije i organizacije u Novom Sadu, upoznali i istražili umetničku scenu grada, a učestvovali su i u javnim programima tokom kojih su publici prikazali svoj umetnički rad. Iz njihovog rada i istraživanja jednog od najtraumatičnijih događaja u istoriji grada proisteklo je gotovo 20 različitih umetničkih dela na platnima, kao i jedna instalacija i performans. Učesnici i učesnice kažu da im je ovaj boravak izuzetno značajan, kako na ličnom, tako i na profesionalnom planu i da se nadaju da će se i ubuduće vraćati u Novi Sad.

„Ovo je bilo jedno važno iskustvo za mene. Novosadska racija jedan je od najmračnijih događaja u istoriji ovog grada, ali za umetničko istraživanje takve teme su neiscrpne. Iz mog istraživanja nastala je instalacija i slike koje su zapravo rekonstrukcija fotografija iz tog perioda. Ja sam napravio kombinaciju skulpture i slikarstva. Na kraju, nedostajaće mi i ovi ljudi i grad u kom sam proveo proteklih mesec dana“, rekao je Kiril Konstantin iz Makedonije.

Nosilac projekta ECHO je grčka organizacija Inter Alia, a partneri su Sfera iz Makedonije, Vojvođanski građanski centar iz Srbije i Open Space Foundation iz Bugarske. Direktor Vojvođanskog građanskog centra, Željko Stanetić, najavio je da će dela nastala u sklopu ECHO-a, biti prikazana u januaru iduće godine u Novom Sadu, a zatim i u Velikom Preslavu u Bugarskoj.

„Ideja ovog pilot projekta je da u Evropskoj godini kulturnog nasleđa kroz različite umetničke forme ispitamo istoriju, kulturu i nasleđe različitih evropskih zajednica sa posebnim osvrtom na mračno nasleđe. Cilj jeste uticaj na individualni osećaj pripadnosti jedinstvenom kulturnom prostoru i otvaranje važnih društvenih tema kroz umetničke forme“, rekao je Stanetić i dodao da je ovaj projekat važan za budući rad Vojvođanskog građanskog centra, koji već deset godina kontinuirano radi na osnaživanju procesa suočavanja s prošlošću i promociji ljudskih prava.