Olakšice će biti iskorišćene za finansiranje voznog parka novih klimatizovanih vozova velikog kapaciteta kao i za novi depo za održavanje.

Evropska investiciona banka, evropska institucija za dodelu dugoročnih kredita, je pristalada obezbedi do 500 miliona funti za prevoz za London (TfL) u okviru nove korporativne olakšice za podršku polsednjeg koraka u razvoju Krosrejla (Crossrail). Olakšice će biti iskorišćene za finansiranje voznog parka novih klimatizovanih vozova velikog kapaciteta kao i za novi depo za održavanje. Finansijske ugovore su u Londonu potpisali Stiv Alen, generalni finansijski direktor TfL i Džonatan Tejlor, potpredsednik Evropske investicione banke.

Džonatan Tejlor, potpredsednik Evropske investicione banke, rekao je: „Evropska investiciona banka podržava ključnu saobraćajnu infrastrukturu širom Velike Britanije već mnogo godina. Zadovoljstvo nam je da obezbedimo značajnu podršku za poslednji korak u razvoju Krosrejla, nabavljanjem novih vozova i postrojenjem za održavanje. Ovo prati kredit od milijardu funti za tunele koji je bio obezbeđen pre pet godina. Krosrejl će promeniti saobraćajne veze širom evropskih najvećih gradova i doneti ekonomsku korist Londonu i jugoistoku. Evropska investiciona banka se raduje nastavku jake angažovanosti u budućnosti“, rekao je Džonatan Tejlor, potpredsednik Evropske investicione banke.

Nova svetska klasa 

Gradonačelnik Londona, Boris Džonson, rekao je: „Krosrejl treba da doda vitalne kapacitete londonskoj saobraćajnoj mreži i stvori hiljade radnih mesta širom Velike Britanije. Pozdravljamo posvećenost EIBa najvećem evropskom građevinskom projektu koji donosi potpuno novu svetsku klasu podzemnih železničhih linija na vreme i u skladu sa budžetom.“

Stiv Alen, generalni finansijski direktor TfL, rekao je: „Krosrejl će povećati železničke kapacitete u kapitalu za 10 odsto i olakšati ljudima da putuju širom Londona, skraćujući vreme putovanja i pomoći će da se kreiraju radna mesta i podrži rast i obnavljanje duž putanje. Novi vozovi Krosrejla će biti klimatizovani i imaće prolaz kroz vagone maksimalnog kapaciteta“.

Vozovi Krosrejla 

Svaki novi voz Krosrejla će biti dugačak oko 200 metara i moći će da primi do 1.500 putnika. U vozu će putnički informacioni sistem pružati informacije o putovanju u stvarnom vremenu kako bi putnici mogli da planiraju svoje dalje putovanje. Novi vozovi Krosrejla će biti napravljeni tako da akcenat bude na miminalnoj težini i upotrebi inteligentnih sistema za upravljanje energijom u vozu.

Evropska investiciona banka će finansijski podržati i izgradnju i poslovanje novog depoa za vozni park Krosrejla.

Očekuje se da će sredstva za vozni park i depo biti dodeljena u proleće 2014. Isporuka i testiranje vozova zakazano je za 2017. godinu kako bi bili spremni za otvaranje novih tunela Krosrejla za putnike pred kraj 2018.

Tokom prethodnih deset godine Evropska investiciona banka je obezbedila više od 6,8 milijardi funti za podršku ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu širom Velike Britanije. Ovo je obuhvatilo dugoročne kredite za nove vozove za Temzalink (Thameslink), Evrostar (Eurostar) i međugradske (Intercity) vozove, nadogradnju DLR i London Overground, proširenje M25 i ulaganje u luke u London Gejtveju, Liverpulu, Sauthmpetonu i Halu. Nova gradska mreža tramvaja u Mančesteru i Notingemu kao i linija HS1, takođe, su imale koristi od finansijskih sredstava Evropske investicione banke.

Okruženje

Evropska investiciona banka (EIB) je finansijska institucija Evropske unije koja dodeljuje dugoročne kredite i u vlasništvu je država članica. Ona čini dugoročno finansiranje dostupnim za pouzdana ulaganja kako bi doprinela ciljevima politika EU.

Za više informacija:

Evropska investiciona banka:
Internet stranica:  www.eib.org/press
Prevoz u Londonu :
Internet stranica: www.tfl.gov.uk/media