Novi Sad je ušao u finale takmičenja za izbor evropske prestonice kulture za 2021. i očekujemo da 13. oktobra u Briselu naša prijava bude ocenjena kao najbolja, saopštili su predstavnici Organizacionog odbora Novoga Sada koji su potencijale grada u kulturi danas predstavili u EU info centru u Beogradu.

Član Gradskog veća Novog Sada za kulturu Dalibor Rožić je ocenio da je Novi Sad regionalni kulturni centar i da ima sposobnost i znanje da pobedi na konkursu za evropsku prestonicu kulture.

Rožić je rekao da Novi Sad ima bogatu kulturnu istoriju i da je to najbolji dokaz neraskidive veze između Novoga Sada i njegovih građana i kulture.

“Očekujemo da ćemo dobiti prestižnu titulu prestonice evropske kulture za 2021. i da ćemo od našeg grada napraviti međunarodni kulturni centar”, rekao je Rožić.

FoNet

FoNet

Miroslava Turković iz Ministarstva kulture i informisanja je rekla da će to ministarstvo u okviru mogućnosti podržati kandidaturu Novoga Sada.

“Pružićemo svu finansijsku i tehničku pomoć koja bude potrebna i nadamo se najbolje sledeće nedelje kada bude birana evropska prestonica kulture za 2021. godinu”, rekla je Turković.

Predsednik Organizacionog odbora Novog Sada za podnošenje kandidature Nemanja Milenković je rekao da će o prestonici kulture za 2021. godinu odlučivati nezavisni panel koji čini deset stručnjaka.

Milenković je naveo da kandidatura Novog Sada ide pod sloganom „Za nove mostove“.