Nišville jazz festival se već 25 godina aktivno održava u Nišu i danas predstavlja jedan od najznačajnijih umetničkih festivala u Srbiji. Važan segment manifestacije su mladi ljudi, kao i talentovani muzičari koji dobijaju priliku da se predstave široj publici.

Uz podršku EU, 2014. godine nastao je Youth stage koji je realizovala Nišville Fondacija. Kroz projekat „Jazz – multikulturalni izraz’’ mladi iz regiona različitih nacionalnosti imali su priliku da nastupaju na istom mestu, uče, povezuju se, stvaraju nova prijateljstva i pokažu koliko je saradnja važna.

Youth Stage je poslao tada poruku da multikulturalnost može da ruši granice, stvara novu muziku i izvlači ono najbolje i najkreativnije iz mladih. Od nastanka do sada, blizu 100 bendova i oko 1000 izvođača prošlo je kroz Youth stage.

„Postojanje Youth stage se nametnulo kao ideja sama po sebi, zbog želje da uključimo što više mladih muzičara i studenata muzike. Youth stage je prilika za sve mlade muzičare da pokažu svoje znanje. Pre pet godina se desila ta dobra okolnost da je EU prepoznala značaj toga pa smo dobili dodatni motiv da taj stage opstane“ kaže direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Nastupom na Youth stage-u već nekoliko godina mladi muzičari dobijaju priliku da budu deo jednog velikog festivala, da se susretnu sa velikanima svetske jazz scene, da od njih uče i učestvuju na radionicama koje im pomažu da unaprede svoja znanja i veštine.

„Srbija je puna mladih koji žele da se bave jazz muzikom. Naš cilj je da oni komponuju sopstvenu muziku, pa je i selekcija usmerena u tom pravcu da forsiramo bendove koji imaju nešto kvalitetno autorski da prikažu“ kaže Blagojević i dodaje da je i stav EU da se što više poklanja pažnje edukaciji mladih.

Od ove godine, lokacija Museum Youth stage-a je na samom ulazu u nišku tvrđavu, isrpred Jazz muzeja, a samim tim i pažnja publike je sada koncentrisanija na izvođače jer znatno veći broj ljudi ima priliku da čuje upravo mlade talente.

„Prvi utisak kada uđete u Tvrđavu je da ulazite u tvrđavu džeza ili tvrđavu mladih jer preovladava izuzetno mlada publika što nije karakteristično za jazz festivale u svetu“ dodaje Blagojević.

Pogledajte kakva su iskustva mladih muzičara koji su nastupali na Youth stage-u od 2014. godine do danas.

Mladi muzičari iz Srbije, Italije i Albanije su ove godine posredstvom EU programa Kreativna Evropa, dobili i priliku da učestvuju u projektu „Jazz i interkulturalizam – JAIN“ koji im pruža priliku da borave u ove tri zemlje, učestvuju na popularnim jazz festivalima, dobiju podršku lokalnih muzičara i rade u interkulturalnom ambijentu.

Jedan od učesnika projekta je Andrej Maksimović, član Nišville Youth Arkestra, koji već 12 godina svira trubu, a priliku da se pojavi na Nišvilu dobio je još na bini Jazz for kids, zatim i na Youth stage-u i ostalim važnim binama. Nedavno se vratio iz Italije, gde je posetio festival „Musica sulle Bocche“ na Sardiniji. Putovanje se nastavlja u oktobru, kada će svi učesnici biti na festivalu “Jazz in Albania” u Tirani.

Kako kaže Maksimović, ovakva iskustva su izuzetno značajna, a mladi muzičari tokom razmena ovog tipa mogu mnogo da nauče i saznaju, radeći sa kolegama iz drugih zemalja.

„Ovakvi projekti prave veze i saradnju između ljudi, koje stvarno mogu da traju doživotno, što je neprocenjivo. Prilike poput ove su retke. Istim jezikom govorimo, iako možda negde postoje barijere, mi govorimo muzikom koja je univerzalno sredstvo sporazumevanja. Emocije i osećanja se najbolje prenose muzikom“ kaže Maksimović.

Prvo okupljanje svih učesnika održano je za vreme Nisville Jazz Festivala, a u nastavku pogledajte kako je to izgledalo.

„Mladi iz različitih sredina okupljeni oko  projekata koji se oslanjaju na druženje kroz umetnost, a posebno kroz muziku, uprkos svim (nametnutim) barijerama,  po pravilu veoma lako uspostave kontakte  jer muzika je univerzalni jezik“ poručuju iz Nišvila.

Projekat „Jazz i interkulturalizam – JAIN“  realizuju Nišville Fondacija i organizacije Syri Blu iz Tirane (Albanija) i Jana Project iz Alghera (Italija). Ovaj projekat je finansiran od strane EU programa Kreativna Evropa.