Saradnji između novosadskog EU info kutka i Gradske biblioteke Novog Sada, pridružila se i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ iz Zrenjanina, čije je izdanje, slikovnica „ Na krilima knjige“, danas inspirisala jednu dečiju predstavu i više ličnih priča o ljubavi prema pisanoj reči.

Da deca vole knjige potvrdili su učenici OŠ „Dr Jovan Cvijić“ koji su sa autorkom slikovnice, Jasminkom Petrović, razgovarali o svojim čitalačkim navikama.

Iako moderno doba i tehnologija deci nameću upotrebu modernih medija, knjiga je još uvek glavno štivo kod današnjih osnovaca.  Velika zasluga za to pripada njihovim učiteljima i nastavnicima, ali i bibliotekarima, čiji je zadatak da im prenesu ljubav prema pisanoj reči.

Slikovnica „Na krilima knjige“ upravo je i nastala sa idejom da razvije kod dece čitalačke navike. Priča prati dva junaka, dečaka Petra u jednoj nestandardnoj biblioteci i jednu požrtvovanu bibliotekarku Marinu, koja deci budi želju za čitanjem na najneobičnije načine. Tako dečak Petar i druga deca shvataju da dani ne moraju biti jednolični, spoznaju moć knjige, kao i to da je čitanje nezaboravna avantura. U nezaboravnu avanturu odveli su nas i učenici trećeg razreda koji su kroz predstavu ispričali priču baziranu na slikovnici.

„Na krilima knjige“ ilustrovala je Ana Petrović, a namenjena je pre svega deci predškolskog uzrasta i đacima prvog i drugog razreda osnovne škole.