Omladinska razmena “EU Spring School 2014” uspešno je završena u Šupljoj steni kod Beograda. Šezdeset mladih ljudi iz 12 zemalja Evropske unije i regiona od 3. do 10. maja učili su o strukturi i institucijama EU, uključivanju mladih u procese donošenja odluka i njihovoj aktivnoj ulozi, kao i konceptu evropskog građanskog aktivizma.

Tokom osam dana mladi su razgovarali i o proširenju EU, posetili EU Info centar, prisustvovali naučnoj konferenciji „Kako unaprediti imidž Srbije tokom pregovora o članstvu – Da li lobiranje pomaže“, koju je povodom Dana Evrope organizovao Fakultet za finansije i administraciju (FEFA) i Delegacija EU u Srbiji.

Tokom jednonedeljnog druženja učesnike su posetili i sa njima razgovarali o Evropskoj uniji zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić i ambasador Holandije u Beogradu Loran L. Stokvis.

Jedan od ciljeva razmene je bio je i da mladi stiču nove kontakte i planiraju zajedničke međunarodne projekte u budućnosti.

Projekat je finansiran u okviru programa Mladi u Akciji Evropske komisije, uz podršku i pomoć Delegacije EU u Srbiji, EU Info Centra, Kancelarije za evropske integracije, kao i ambasada Norveške i Holandije.

Aktivnosti programa Mladi u Akciji, koji je sada spojen sa drugim evropskim obrazovnim projektima u zajednički program Erasmus Plus, pružaju mogućnosti neformalnog obrazovanja mladih i omladinskih radnika, a EU prolećna škola je jedna od takvih prilika.