OTVARANJE EU INFO KUTKA NIŠ I IZLOŽBE “EU I SRBIJA NA DELU – 15 GODINA PARTNERSTVA” I PREDSTAVA EVROPA U NARODNOM POZORIŠTU U NIŠU

EU info kutak Niš sa zadovoljstvom najavljuje da će u sredu, 11. maja 2016. biti otvorene nove prostorije na adresi Vožda Karađorđa 5. Nove prostorije EU info kutka Niš svečano će otvoriti ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji zajedno sa gradonačelnikom Niša gospodinom Zoranom Perišićem i predstavnikom Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije. Nakon otvaranja EU info kutka Niš, biće otvorena i izložba “EU i Srbija na delu: 15 godina partnerstva” u Velikoj sali Oficirskog doma u Nišu.

Svečano otvaranje EU info kutka Niš (Vožda Karađorđa 5)

14.00 – 14.45 – Svečano presecanje vrpce i obilazak prostorija za medije. Počev od 11. maja, u prostorijama Kutka građani Niša i jugoistočne Srbije moći će da se svakog radnog dana od 10 do 19 sati i subotom od 10 do 15 časova bliže upoznaju sa Evropskom unijom, njenim institucijama, odnosima Srbije i EU. Na ovom mestu posetioci će moći da dobiju relevantne i tačne informacije u vezi sa EU integracijama, EU fondovima, mogućnostima za školovanje i usavršavanje u EU.

Nis-2

Otvaranje izložbe fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva”

15.00 – 16.30 – Šef Delagacije EU Majkl Davenport svečano će otvoriti  izložbu fotografija “EU i Srbija: 15 godina partnerstva” u Velikoj Sali Oficirskog doma u Nišu. Izložbu čini 20 ilustrativnih fotografija i ona je deo obeležavanja značajnog jubileja – decenije i po podrške Evropske unije našoj zemlji. Od 2001. godine, EU i Srbija zajedno sprovode uspešne projekte širom zemlje koji su podstakli razvoj i doneli korist građanima u mnogim oblastima – infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, zaštita životne sredine i mnogi drugi sektori. Izložba dočarava delić tog partnerstva, predstavlja rezultate zajedničkih projekata koji pomažu Srbiji da sprovede potrebne reforme, da postane punopravna članica Evropske unije i da unapredi standard građana Srbije.

Predstava EVROPA u Narodnom pozorištu u Nišu

19.00 – 20.30 – Predstava Evropa poznate hrvatske književnice i dramaturškinje Ivane Sajko, u koprodukciji Imaginarnih i Cankarjevog doma iz Ljubljane i u režiji Primoža Ekarta biće prikazana 11. maja u 19 sati u Narodnom pozorištu u Nišu, u organizaciji Delegacije Evropske unije i ambasade Republike Slovenije. Predstava je deo Meseca Evrope koji pod sloganom  Evropa Otvoreno obeležava Delegacija EU u Srbiji, a karte su besplatne za građane. Predstavu će najaviti Majkl Davenport, ambasador i šef Delegacije EU i Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije.

U provokativnom tekstu Ivana Sajko nalazi inspiraciju u antičkom mitu o Evropi i Zevsu, Brehtovoj drami „Majka Hrabrost i njena deca“ i u aktuelnim, tragičnim događajima na granicama Evropske unije.

Evropin obračun s Pukovnikom – jučerašnjim partnerom i današnjim neprijateljem – predstavljen je upečatljivim songovima, nadahnutim glumačkim kreacijama petoro mladih glumaca i Barbare Cerar u naslovnoj ulozi. Razotkrivanje Evropinog i Pukovnikovog ljubavnog odnosa ne izbacuje na površinu samo krvave ratove iz prošlosti, nego dovodi u pitanje i samu njihvou budućnost – “Treba ga procesirati i zaboraviti. To je strategija narednog stoljeća“– jedna je od poruka predstave.

Evropa se bavi odnosima muškarca i žene, polemiše konceptom demokratije, otkriva ponavljanje istorije čovečanstva i gledaocima prikazuje slojevitu priču, obojenu izazovnim pitanjima, koja naglašava aktuelne teme u duhu našeg vremena.

Predstava je prošle godine, na 25. festivalu hrvatske drame „Marulićevi dani“, dobila nagradu za umetničko dostignuće.

U režiji Primoža Ekarta igraju Barbara Cerar, Sara Gorše, Lena Hribar, Žan Perko, Filip Samobor, Nik Škrlec a prate ih Davor Herceg (klavir) i Mitja Tavcar (bubnjevi).