Podelom medalja i pehara najboljima pojedincima i ekipama, posle sedam dana takmičenja u 15 sportskih disciplina, spuštena je zastava jubilarnih 10. Olimpijskih igara učenika Srbije, ovogodišnje najmasovnije sportske manifestacije u Republici.

Na ovoj, najvećoj učeničkoj manifestaciji sporta i druženja na Balkanu, koja traje već 20 godina u organizaciji Saveta za školski sport, nastupilo je oko 6.500 učenika iz preko 70 gradova i opština u Srbiji. Zajedno sa osnovcima i srednjoškolcima – budućim sportistima, Vranje je pohodilo preko 500 njihovih nastavnika i profesora, kao i 270 sportskih sudija.

Dolaskom olimpijskog plamena u Vranje, ove jubilarne Olimpijske igre učenika, otvorili su ambasador Majkl Davenport, šef Delegacije Evropske komisije u Beogradu, Vanja Udovičić, ministar omladine isporta i Zoran Antić, gradonačelnik Vranja.

Pod sloganom: „Živimo život bez droge, jer droga uzima život“

davenport-sa-loptom

Ambasador Davenport, koji je u Vranju boravio dva dana, bio je pun utisaka nakon obilaska sportskih terena, ulica i druženja sa učenicima osnovnih i srednjih škola.

„Vrlo sam ponosan na činjenicu da je Evropska unija podržala ovu jedinstvenu manifestaciju mladosti i sporta. Drago me je što je sve ovo jako dobro organizovano, što su učenici, volonteri i građani svuda prisutni. Sa svima sam razgovarao, pa zato iz Vranja nosim jako dobre utiske“, kazao je ambasador Davenport.

„Svaki učenik koji je stigao na Olimpijadu u Vranje,tim činom je postao pobednik. Svi vi ste ujedno i nosioci one najznačajnije medalje koja se zove poštovanje saigrača i protivnika. Siguran sam takođe da svi vi ovim činom danas postajete bolji ljudi“, poručio je ministar Udovičić osnovcima i srednjoškolcima.

A pošto je Đorđe Stošić,  jedan od najboljih mladih sportista Vranja, doneo i zapalio olimpijski plamen na Dan Evrope, 9. maja, i posle zakletvi u ime svih takmičara i sudija, mladi su pod parolom „Živimo život bez droge, jer droga uzima život“ nastupali u 12 sportskih sala i četiri otvorena terena.

Događaj za pamćenje

Vranje-iz-sp.-hale

Grad Vranje i svi njegovi stanovnici četiri godine su se pripremali za ovaj događaj, a gradonačelnik Zoran Antić kaže da je u pripremi Olimpijade utrošeno mnogo energije i vođeno računa o svakom detalju.

„Posebno me raduje što građani i lokalna samouprava nisu štedeli svoje potencijale u organizaciji manifestacije. Učinili smo sve da svaki učenik, nastavnik, svaki gost odavde ponese makar jedan delić lepote Vranja i našeg gostoprimstva“, kaže Antić.

Gradonačelnik i svi sa kojima smo razgovarali, posebno ističu veliku pomoć i podršku koju su,organizatorima pružili pripadnici Vojske Srbije, odnosno 4. brigade kopnene vojske Srbije.

„Zahvaljujući njihovom razumevanju smestili smo sve takmičare i obezbedili preko 30.000 obroka“ kaže Miroslav Spasić, sekretar Izvršnog odbora i operativac broj jedan ovog takmičenja.

Beograđanin Saša Radenković do sada nije imao kontakata sa vojskom i kasarnom. Kada je ušao u spavaonicu obradovao se što će cela njegova družina tu da spava, a njegova vršnjakinja Andrijana Ivošević iz Kostolca ovako je reagovala.

„Sve sam ovo drukčije zamišljala. Nisam očekivala da sve bude kao u onoj seriji. Puna sam lepih utisaka“.

U sportskim kvalitetima mladih „olimpijaca“, posebno u odnosu jednih prema drugima,uživali su svi. Ako još dodamo da za sve vreme takmičenja, ni jedna ekipa nije podnela ni jednu žalbu, onda je utisak o manifestaciji i njenim učesnicima tim kompletniji.

Za Nikolu Jerkovića iz Novog Sada sam dolazak u Vranje, boravak,  susreti sa ljudima, takmičenje, nova poznanstva, druženje…sve su to događaji koje će dugo da pamti.

„Nama mladima nedostaju baš ovakvi događaji i ovakvi sadržaji u životu. Mislim da ovakve i slične manifestacije, putovanja, upoznavanje drugih krajeva, boravak u njima, poznanstva sa ljudima, razmena iskustava, nas mlade čine bogatijim i jačim u svakom pogledu“.

Poslednjeg dana „Đačke olimpijade“, u Sportskoj hali u Vranju, događaj za pamćenje: kulturno umetnički program, proglašenje najboljih, medalje, pehari i spuštanje zastave uz himnu „Bože pravde.

Vranje-sa-peharomIz Ruku gradonačelnika Vranja, zastavu Olimpijskih školskih igara učenika Srbije preuzeo je Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, grada u kome će za četiri godine biti održana 11. Olimpijada.

„Pirot je grad mladosti i sporta. U ime grada i svih građana, srećan sam što preuzimam ovu zastavu. Pozivam vas puna srca da se za četiri godine vidimo u Pirotu, da se u ovolikom broju družimo i takmičimo“, rekao je Vasić.

Učenici iz Pirota bili su presrećni što će se sledeća Olimpijada održati u njihovom gradu, a Đorđe Rančić, kada je čuo oficijelnog spikera, ovako je reagovao.

„Šta, sledeće igre god nas? Pa to će biti super. Uaaa…“  A onda je cela njegova ekipa, uzdignutih ruku, mahanjem zastavama i poskakivanjem, sve vreme dok je trajala ceremonija zatvaranja igara, proslavljala ovu vest.

A kada je gradonačelnik Vranja i zvanično proglasio Igre zatvorenim, sa medaljama i peharima, bogatiji za jedno veliko druženje i sportsko takmičenje,  otišli su Ilija Novović iz Gornjeg Milanovca, Natalija Tasić iz Smedereva, Đorđe Rančić iz Pirota, Saša Radenkovići iz Beograda Nikola Jerković iz Novog Sada, Andrija Ivošević iz Kostolca i nekoliko stotina drugih mladića i devojaka, možda već sutra budućih sportista istinskih srpskih olimpijaca.

Za EU info centar iz Vranja Radoman Irić