Brojna publika okupila se u EU info centru na predavanju profesora Fakulteta za medije i komunikaciju univerziteta dr Stanka Crnobrnje, “Ljuljaj me nežno”. Prva srpska Zlatna ruža Montrea. Poznati režiser, producent, autor više igranih filmova, scenarista i režiser nekoliko stotina muzičkih i reklamnih spotova, manifestacija i festivala, dobitnik je prve nagrade za režiju na evropskom festivalu “Zlatna ruža Montrea” 1981.godine.

Prenoseći svoje iskustvo iz tog vremena Crnobrnja je naveo da je “u bivšoj Jugoslaviji početkom osamdesetih stasala generacija stvaralaca koji su umeli da cene slobodu koju su stvarali, pojedinačno i kolektivno, i to je bila ‘labudova pesma’ bivše zajedničke države”.

On je podsetio da je Jugoslovenska radiotelevizija bila uključena u oba „brodkasting bloka“ u podeljenoj Evropi, što je bila njena prednost, sve do 1992. godine, kada je zbog sankcija, „isterana iz sveta“.

predavanje-crnobrnja-1

U vremenu pre interneta, mobilne telefonije i društvenih mreža, kada je publika imala na raspolaganju program koji im nude samo dva državna TV kanala, u Televiziji Beograd, 1981 godine, Crnobrnja je sa ekipom saradnika, stvorio prvi celovečernji televizijski, umetnički, rok end rol mjuzikl u Evropi. Na osnovu muzike Olivera Mandića, režirao je program koji je, po svojoj formi i sadržaju predstavljao do tada neviđeno kreativno rešenje. Emisija ‘Beograd noću’ postala medijski i kulturni fenomen, šokantan za veliki deo jugoslovenske TV publike, ali je iste godine, na vodećem evropskom TV festivalu ‘Zlatna ruža Montrea’, u Švajcarskoj, dobila specijalno priznanje za unapređenje televizijskog stvaralaštva. U susretu s publikom Stanko Crnobrnja je govorio o prvoj televizijskoj i prvoj rok generaciji, o mladim autorima  koji su pravili televiziju drugačiju od modela koji su vladali i na Zapadu i na Istoku i postali ravnopravni sa stvaraocima u Evropi.

Predavanje Dr Stanka Crnobrnje održano je u okviru ciklusa „Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja“ koje se svakog drugog četvrtka održavaju u prostorijama EU info centra u Beogradu. Raspored predavanja možete saznati ovde