U petak, 8. decembra, u Skupštini AP Vojvodine (Banovinski prolaz bb) od 11:00 do 16:00 časova, održaće se konferencija „Gradimo kulturu volontiranja“.

U okviru realizacije projekta „Novosadski volonterski servis“ koji u partnerstvu sprovode Fondacija „Novi Sad 2021“ i Omladinski savez udruženja „Omladinska prestonica Evrope Novi Sad – OPENS“ nakon uspešno realizovanih okruglih stolova sa preko 100 učesnika i 50 organizacija i institucija, planirana je realizacija  konferencije sa ciljem predstavljanja modela volontiranja, iskustava i efekata na lokalnu zajednicu, model novosadskog volonterskog servisa kao i priručnik za volontiranje.

Jelena Beronja iz  Mladih istraživača Srbije će govoriti o volonterskim kampovima kao formi volontiranja, Marina Grnja Klaić iz EU Info Pointa iz Novog Sada  će govoriti o Evropskom volonterskom servisu kao formi volontiranja, o lokalnom volonterskom servisu će govoriti Radmila Urošević, dok će o volontiranju u institucijama govoriti Jelena Ognjanović iz Galerije Matice srpske.

Na konferenciji su predviđene i radionice

  1. Promocija i razvoj kulture volontiranja (moderatorka: Mirjana Kovačević)
  2. Zakon i pravni okviri za volontiranje (moderator: Vojislav Prkosovački)
  3. Kako organizovati volontiranje u institucijama (moderatorke: Milica Rašković/Bojana Perić)
  4. Inovativne prakse u volontiranju (moderatorka: Dejana Baltes)