EU info centar i u subotu 14. aprila nastavlja sa kreativnim radionicama „Subotom za najmlađe“. Ovoga puta polaznici će izraditi drevni vikinški brod – “DRAKKAR”.

Svaki učesnik ima zadatak da napravi određeni deo broda. Težište se stavlja na sam rad gde individualne sposobnosti svakoga dolaze do izražaja samo kroz timski rad. Naime, delovi svakog pojedinca samostalno nemaju nikakvu funkciju niti svrhu već samo svi zajedno čine celinu to jest umetničko delo a za to je potrebno „da se svi dohvatimo vesala “DRAKKAR”-a i zaveslamo u istom smeru“.

Prilikom izrade broda, koristiće se reciklažni materijal (iskorišćena kartonska ambalaža, štapići od sladoleda, plastične slamčice…) i uz rad komentarisati važnost očuvanja životne sredine.

Radionica je namenjena najmlađima od 7 do 10 godina i održava se u subotu 14. aprila od 10-12 časova. Radionicu vodi slikar Branislav Čuljković.

Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne. Roditelji mogu prijaviti najmlađe na info@euinfo.rs i telefonom, od 10.000 do 19.00 na 011/4045-400.

Drakkar na drevnim skandinavskim jezicima bukvalno značilo brod zmaj – od Drage — „zmaj“ i Kar — „brod“). To je bio drveni vikinški brod poznat i pod nazivima “Dugi brod” i “Zmajev brod.

Drakari su bili plovila korišćeni tokom vikinškog doba u severnoj Evropi. Skandinavsku tradiciju brodogradnje tokom vikinškog doba odlikovali su vitki i fleksibilni brodovi, sa simetričnim krajevima sa pravom kobilicom, a prema navodima rimskog istoričara Tacita u delu “Germania”, drakkar se razvio od brodova germanskog plemena Suiona (današnjih Šveđana).

Drakkar je bio izuzetno stabilan i čvrst brod, a istovremeno lak i gibak. Stoga je imao vrlo dobre plovne osobine i potrebnu snagu i pokretljivost kako bi izdržao talase olujnog mora što je Vikinzima omogućavalo pohode i u vrlo udaljene zemlje. Obod broda bio je istanjen sjekirama postižući na taj način maksimalan fleksibilitet, jer se od broda očekivalo da jaše na talasima, a ne da se bori protiv njih. Ujedno je bio i dovoljno lagan kako bi ga se moglo vući po tlu između dva jezera ili plićih dijelova reka olakšavajući uspešmije prodore duboko u unutrašnjost.

U novijoj istoriji jedan od poznatijih Vikinga na našim prostorima, bio  je Hogar Strašni – junak humorističnog stripa uz koga su odrasle generacije mališana osamdesetih godina dvadesetog veka.