Nakon dinamičnih, radnih i zabavnih osam dana, u Novom Sadu je u subotu, 1. jula završena „Kreativna EU letnja škola“, koju je organizovalo Udruženje „Cinema City“ uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU Info Point -a Novi Sad.

Tokom osmodnevnog programa 24 mladih Novosađana imalo je priliku da uči i stiče nove veštine i poznanstva, kroz timski rad na kreiranju kampanje za društvene mreže „EU4U“, koja promoviše Erasmus+ program Evropske unije. Polaznici su sami osmislili kampanju i lansirali je na društvene mreže, kako bi svojim vršnjacima predstavili mogućnosti za usavršavanje, učenje i volontiranje, te kako bi ih ohrabrili da istražuju, uče i stiču nova iskustva. Istovremeno, kampanja promoviše vrednosti na kojima počiva Evropska unija – pluralizam, jednakost, doživotno učenje, mobilnost i tolerancija.

Đaci grupe za organizaciju događaja kao deo radnog zadatka osmislili su završnu dnevnu žurku u Kulturnom centru LAB, tokom koje su pred polaznicima, gostima i mentorima prezentovani rezultati rada grupa za grafički dizajn, video produkciju i društvene mreže. Polaznici škole predstavili su vizuelni identitet kampanje i njegovu primenu na različite formate za društvene mreže, zatim prikazali kratki video koji su snimali i montirali uz pomoć mentora i na kraju objasnili kako su kreirali strategiju promocije na društvenim mrežama. Nakon dodele diploma, gosti su imali priliku i da uživaju u nastupu plesne grupe Partizan 2, u akustičnoj svirci koju su izveli Jelena i Ivan, kao i DJ setu na krovu KC LAB-a gde su nakon programa polaznici nastavili druženje.

Mladi Novosađani imali su jedinstvenu priliku da se oprobaju u nekom od polja kreativnih industrija družeći se i radeći sa mentorima koji su ih uputili u kreativni proces i sve faze projekta – od ideje do realizacije. Takođe, imali su mogućnost da se bolje upoznaju sa profesijama u kreativnim industrijama. U sklopu programa organizovane su i posete institucijama i organizacijama u Novom Sadu koje deluju u oblasti kulture i kreativnih industrija kako bi se polaznicima približili programi i način rada u tim organizacijama.

Osim Startit centra u kome je počela škola, mladi su posetili i Rektorat Univerziteta u Novom Sadu, te Galeriju Matice srpske, u kojoj su učestvovali u zanimljivoj i inovativnoj radionici koristeći lego kocke kao instrument za izražavanje kreativnosti, tumačenje umetničkih dela i preispitivanje sopstvenih stavova. Obilaskom Kineske četvrti kao jedinstvene industrijske i umetničke zone upoznali su se sa organizacijama i institucijama koje deluju u tom delu grada poput SKC Fabrike, kluba Quarter, OPENS2019 inicijative, Društvenog centra i Firchie Think Tank studija.