Kopenhagen je zvanično krunisan za Zelenu prestonicu Evrope za 2014. godinu, preuzevši titulu od Nanta, Francuska, na ceremoniji predaje titule u Briselu, u sredu. Danska prestonica je nagrađena ovom titulom nakon intenzivnog takmičenja širom Evrope.

Komesar Potočnik je rekao: „Čestitam Kopenhagenu na osvajanju titule Zelene prestonice Evrope za 2014. godinu. Evropa ima mnogo toga da nauči od napora Kopenhagena da unapredi održivost životne sredine, i od kvaliteta života u kome njegovi građani uživaju. Ovom nagradom Kopenhagen je prepoznat kao grad koji čini značajne napore kao bi unapredio urbanu životnu sredinu, i obezbedio zdraviji i održiviji način života. Radujem se njihovom kompletnom programu aktivnosti, i želim im mnogo sreće.”

Frank Jensen, gradonačelnik Kopenhagena, rekao je: „Ova nagrada je međunarodno priznanje naporima Kopenhagena posvećenim kreiranju zelenog i održivog grada sa visokim kvalitetom života. Podelićemo sa drugim gradovima svoja znanja i pokazati im primere kako da se razviju održiva urbana rešenja. U isto vreme, želimo da naučimo nove stvari od drugih gradova širom Evrope kako bi Kopenhagen bio još bolje mesto za život i rad.“

Zelene potvrde

Kopenhagen ima mnogo ‘zelenih’ potvrda koje su mu pomogle da osvoji titulu Zelene prestonice Evrope 2014, uključujući:

• 36% onih koji koriste javni prevoz i 55% stanovnika Kopenhagena koji koriste bicikl za odlazak na posao ili u školu/fakultet
• Centralno grejanje koristi 98% domaćinstava
• 90% građevinskog otpada se ponovo iskoristi
• Smanjenje emisije uglenika od 24% u periodu između 2005. i 2012.
• 96% stanovnika živi na udaljenosti od 15 minuta hoda do prostora za rekreaciju
• Kopenhagen je dva puta izglasan za svetski grad najpogodniji za život od strane časopisa Monocle (2008. i 2013.)
• U 2008., stučnjaci za prevoz su urbani železnički sistem grada proglasili ‘Najboljim metroom na svetu’

Kopenhagen planira da svoju godinu kao Zelena prestonica Evrope iskoristi da istakne značaj pronalaženja zajedničkih rešenja izazova životne sredine. Biće domaćin nove mreže koja će ponuditi članstvo gradovima koji su bili u užem izboru za nagradu Zelene prestonice Evrope. Ova mreža će omogućiti najnaprednijim zelenim gradovima Evrope da podele znanje i da zajedno vode napred agendu životne sredine.
Kopenhagen je nasledio Nant, Zelenu prestonicu Evrope za 2013. Nant je uveo, između ostalih inicijativa, oznaku ‘Zelena prestonica Evrope’ kao priznanje kompanijama posvećenim održivom razvoju. Ovo priznanje je dodeljeno kompanijama sa impresivnim strategijama za zaštitu životne sredine i eko inovacije.

Pozadina

Titula Zelena prestonica Evrope dodeljuje se gradu koji je na čelu urbanog života koji je naklonjen zaštiti životne sredine. Panel sastavljen od nezavisnih eksperata ocenjuje učinak gradova koji se takmiče, na osnovu 12 ekoloških kriterijuma. Žiri zatim ocenjuje njihovu posvećenost trenutnom unapređenju životne sredine i održivom razvoju, kao i njihovo umeće komuniciranja, i meru u koji bi oni mogli da budu uzor predstavljajući najbolje prakse koje se mogu primeniti i u drugim gradovima. Pored toga što služi kao inspiracija za druge gradove, pobednik ima koristi i od povećane vidljivosti u javnosti, što treba da poboljša reputaciju grada i da ga učini atraktivnom destinacijom za putovanja, rad i život.
Šest gradova je osvajalo je ovu nagradu od njenog začetka 2010. Stokholm je osvojio inaguralnu titulu, zatim je Hamburg dobio titulu za 2011. godinu, Vitorija-Gasteiz u 2012. i Nant u 2013. Kopenhagen će ovu titulu proslediti Bristolu u 2015. godini.

Za više informacija: www.europeangreencapital.eu