Konkurs za kreativne radove namenjen srednjoškolcima iz cele Srbije, „Evropski dnevnik“ predstavljen je danas u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu. Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU info kutka zrenjaninskim srednjoškolcima govorila je o uslovima konkurisanja, temama i kategorijama radova.

Srednjoškolci se mogu takmičiti pojedinačno ili grupno u kategorijama literarnih i likovnih radova, foto reportaže ili foto-rada kao i u multimedijalnim formama. Teme koje mogu poslužiti kao inspiracija su EU i ja, EU i Srbija, Čuvajmo našu životnu sredinu, Zdravi stilovi života, Aktivno građanstvo i Prevencija nasilja, a sve one nalaze se u publikaciji „Evropski dnevnik“.

Rok za konkurisanje je 21. februar 2019. godine, a nakon toga će biti izabrano 12 najboljih radova u četiri kategorije. Autori – pojedinci ili grupe, sa svojim mentorima putovaće u jednu ili više država Evropske unije u maju 2019. godine.

Ove godine, mladi Zrenjaninci iz Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla“ bili su među dobitnicima nagradnog putovanja u Budimpeštu, Prag i Beč jer je njihov video rad “Past Meets Future” odabran kao jedan od najuspešnijih u kategoriji multimedijalne forme na konkursu 2017/2018. godine. Oni su takođe prisustvovali predstavljanju te su iz prve ruke govorili o tome kako su odabrali temu i način rada, kao i o utiscima sa nagradnog putovanja po Evropi, za koje kažu da je bilo jedno izuzetno iskustvo.

Ovaj konkurs je završen. Rezultate možete pogledati na linku.