Srpskom i evropskom himnom i pozdravnim govorima šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta, šefice pregovaračkog tima Srbije za pridruženje EU Tanje Miščević i direktora Narodne biblioteke Srbije Lasla Blaškovića, upućenim brojnim gostima i diplomatama, otvoren je štand EU na Međunarodnom sajmu knjiga.

Ambasador Davenport je podsetio da je ovo četvrta godina kako Delegacija EU u Srbiji na Sajmu knjiga organizuje debate i predstavlja publikacije o načinu funkcionisanja EU i odnosima Srbije i Unije.

otvaranje-3

Foto: EU info centar/Goran Sivački

„Posebno samo posnosni na Brošuru o pregovaračkim poglavljima sa kojom smo radili sa Tanjom Miščević i njenim sjajnim timom“ rekao je Davenport

Tanja Miščević je istakla da je vrlo zadovoljna što će publika na sajmu knjiga imati priliku da vidi publikaciju „35 koraka ka EU“, jer to nije samo sadržaj objedinjenih pregovaračkih poglavlja, već i ono šta možemo da očekujemo kada se usvoje evropski standardi.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković je posebno naglasio ulogu prevodioca koji „venčavaju različite jezike i kulture međusobno i sa budućnošću”. Prevođenje se može tumačiti kao davanje krvi drugim piscima, rekao je Blašković, na otvaranju štanda EU na Sajmu knjiga.

Otvaranju je prisustvovala i Edina Svoren, mađarska književnica, čiji je zbirka pripovedaka „Nema nikoga, niti će biti“ ove godine dobila Evropsku nagradu za književnost. Edina Svoren će kao gošća Delegacije EU u Srbiji i EU info centra na štandu EU predstaviti svoju knjigu koju su kritičari ocenili kao priče o drami međuljudskih odnosa  „pune nonšalantnog humora“ koje „istovremeno umeju da zabole“.

Edina-1

Foto: EU info centar/Goran Sivački

Celokupan program na štandu EU možete naći na linku.

Haštag za tvitovanje sa svih događaja je #EUSrBook.