Život i običaji Nišlija s početka 19. veka bili su tema stručnog vođenja profesora Filozofskog fakulteta u Nišu dr Dragana Todorovića koje je, u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa organizovao EU info kutak u ovom gradu.

Početna stanica bio je spomenik Sremcu i Kalči koji se nalazi na samom ulazu u Kopitarevu ulicu koju Nišije i dan-danas zovu imenom iz perioda pod otomanskom vladavinom – Kazandžijsko sokače. ,,Spomenik koji je ovde postavljen 2005. godine je delo akademskog vajara Ivana Felkera  predstavlja sećanje na neka prošla vremena i govori o duhu grada od pre više od jednog veka’’, kazao je okupljenim ,,turistima’’ u svom gradu profesor Todorović. ,,Popularni lovac Kalča zvao se Nikan Nikolić, bio je mutavdžija i imao zanatsku radnju u Kazandžijskom sokačetu. Gazda Ivko čiju je slavu Sremac opisao kroz istoimeno delo zvao se Živko Mijalković i bio jorgandžija’’, osvrnuo se profesor na period starog Niša. ,,Stevan Sremac je od 1879. do 1892. godine živeo u Nišu, za to vreme je pokrenuo prvu gradsku čitaonicu, osnivač je pozorišne trupe Sinđelić. Danas u gradu postoji oko 15 lokacija koje nose njegovo ime’’, kazao je Todorović.

Danas se u Kazandžijsko sokače uglavnom dolazi da bi se popila kafa ili piće u nekom od brojnih ugostiteljskih objekata. ,,Ovu ulicu su nekada krasile uglavnom prizemne kuće ili jednospratnice i u njoj su se, nakon oslobođenja od Turaka do Prvog svetskog rata nalazile zanatske radnje tada najimućnijih Nišlija. Poslednji kazandžija je iz ovog sokačeta izašao devedesetih godina prošlog veka’’, podsetio je profesor na nasleđe iz strogog centra Niša i istakao da je krajem 18. veka u Nišu poslovalo čak 425 mutavdžija (tkača) što svedoči o tome da je zanatski esnaf u ovom gradu izuzetno star.