Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport na Dan Evrope otvorio je u tržnom centru Stadion na Voždovcu izložbu karikature i stripa “Mitovi i predrasude, kako mi vidimo Evropu, a kako Evropa vidi nas” i uručio prigodne nagrade finalistima konkursa – autorima karikatura.

Devenport je izjavio da je izložba, koju organizuju Delegacija Unije i EU Info centar,dobar način da se duhovito gleda na teme najbitnije za odnose
Beograda i Evropske unije.

Prema rečima Devenporta, na crtežima izloženim u holu Stadiona prikazano je kako se običan Srbin odnosi prema EU.

“Konkurs smo organizovali jer verujemo da nema teme, ma kako ozbiljna bila, lišene duhovitosti i spasonosne pomerenosti koju dobra karikatura donosi”, rekao je Devenport.

“Vaša uloga je da nam date mogućnost da nešto prenaglašeno doživimo u sasvim novom svetlu, a njega nikad nije dovoljno”, poručio je ambasador učesnicima konkursa.

Žiri u sastavu Predrag Koraksić, Aleksandar Zograf i Marko Somborac dodelio je prvu nagradu na konkursu karikaturi “Sizif” autora Jugoslava Vlahovića, drugu je osvojila “Pridruživanje” Vlada Trtića, a treću “Bez reči” Špira Radulovića.

Cartoons_EU-3