Bibliotekari iz 20 EUteka biblioteka učestvovali su na međunarodnoj konferenciji „Kakva nam biblioteka treba?“ održanoj u Narodnoj biblioteci Srbije u organizaciji EUNIC Srbija  (Mreže nacionalnih instituta za kulturu zemalja članica EU). Direktori biblioteka i bibliotekari iz EUteka mreže prisustvovali su ovoj konferenciji u sklopu dvodnevne radne posete Beogradu, na poziv i u organizaciji Delegacije EU u Srbiji koja je podržala EUNIC stručnu konferenciju.

Učešće predstavnika EUteka mreže na ovoj konferenciji rezultat je dobre saradnje ove mreže sa institutima za kulturu zemalja članica EU.  Saradnja sa Gete Institutom, Francuskim institutom za kulturu, Institutom „Servantes“, Austrijskim kulturnim forumom i Italijanskim institutom za kulturu učvršćena je nakon što su prošle godine, u dva navrata, EUteka bibliotekari bili u studijskim posetama ovim institutima.

Nakon dobrodošlice od strane domaćina Narodne biblioteke Srbije, na otvaranju konferencije obratio se  i Pol-Anri Prese, šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, rekavši da biblioteke treba da pronađu svoje novo mesto u društvu u skladu sa promenama u načinu informisanja. „U vreme kada se dovodi u pitanje kredibilitet medija, biblioteke i knjige imaju neupitan ugled kao izvor informisanja i one će, u tom smislu, imati još značajniju ulogu“, rekao je Prese i dodao kako je izuzetno zadovoljan što je Delegacija EU u Srbiji  napravila okvir podrške  i povezivanje 48 biblioteka u Srbiji koje su zainteresovane da svojim korisnicima ponude programe koji ih informišu temeljnije o Evropi i Evropskoj uniji. Učesnike konferencije pozdravio je i Johanes Iršik, predsednik EUNIC Srbija klastera, koji je pohvalio „entuzijazam biblioteka“ i izneo uverenje da će ova konferencija inicirati nove projekte saradnje između biblioteka u Srbiji i zemljama EU.

Konferencija je za sve učesnike, pa tako i za EUteka bibliotekare, bila nova prilika za obogaćivanje znanja i sticanje uvida u to kako rade kolege iz biblioteka u zemljama EU, na koji način privlače novu publiku, kako menjaju namenu i način rada biblioteka, kako koriste nove tehnologije u radu i slično. Predstavnici iz inostranstva predstavili su kako su bibliotekari u Minhenu, Beču ili u Francuskoj prevazišli problem u komunikaciji sa adolescentima i na koji način su ih vratili u biblioteku, proučavali njihov način govora, uveli u svoj program teme i medije koji zanimaju mlade ali i šta su Biblioteka grada Beograda ili Narodna biblioteka Srbije unapredili u radu sa starijima i kako su nove medije približili ovoj populaciji – bile su samo neke od najaktuelnijih tema ove konferencije.

Dan pre konferencije, u prostorijama EU Info centra, održan je radni sastanak 20 EUteka bibliotekara sa predstavnicom Delegacije EU, zaduženom za rad ove mreže, gđom Dubravkom Savić. Taj sastanak je bio prilika da se čuje koje su sve aktivnosti u okviru EUteka kutaka, posebno opremljenih prostora unutar svake biblioteke namenjenih informisanju građana o EU, biblioteke već realizovale a koje planiraju da organizuju do kraja ove i tokom prvih nekoliko meseci naredne godine.

Sve biblioteke su pokazale zainteresovanost da same prirede prezentaciju novog, devetog izdanja „Evropskog dnevnika 2018 2019“ i konkursa za srednjoškolce koji se, u okviru promocije ove publikacije, redovno organizuje. Ovaj konkurs je i prošle godine uspešno promovisan u velikom broju EUteka biblioteka pa ne treba sumnjati da će se i ove godine ta promocija podjednako uspešno ponoviti.

Tokom prethodnih šest meseci neke od EUteka biblioteka bile su vrlo aktivne u osmišljavanju programa koji je u vezi sa EU. Biblioteke u Zrenjaninu i  Lazarevcu su, u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, svojoj publici predstavile izložbu reprodukcija Gustava Klimta, koju je ova ustanova prošle godine postavila. U biblioteci u Kraljevu nedavno je održana promocija publikacije „Mitovi i zablude o EU“  koju je izdalo Minisarstvo za Evropske integracije Vlade Republike Srbija, u biblioteci u Užicu je organizovan kviz za odabrane grupe učenika osmih razreda o tome koliko poznaju EU a planira se da đaci naredne godine sami prave prezentacije o zemljama članicama EU. Direktorka biblioteke „Vuk Karadžić“ iz Prijepolja, takođe članica EUTEKA mreže, podelila je sa kolegama iz biblioteka uspešno iskustvo u konkurisanju EU fundovima. Biblioteka iz Prijepolja je dobila  EU sredstva na konkursu prekogranične saradnje (tzv. CBC projekti), pokazavši tako da i biblioteke mogu aplicirati i biti uspešni u prikpljanju sredstava za svoje aktivnosti iz EU fondova. U biblioteci u Ćićevcu, koja ima i salu za projekcije, u junu su prikazivani francuski filmovi kroz saradnju sa Francuskim institutom za kulturu,  a u novembru će biti prikazan izbor španskih filmova, zahvaljujući saradnji sa Institutom „Servantes“. U Požarevcu je organizovana čajanka o Francuskoj i Parizu, a u Valjevu je formiran debatni klub za srednjoškolce. Lazarevačka biblioteka se uključila u platformu „Europeana“  dok je novosadska Gradska biblioteka napravila posebne letke za promociju svog EUteka kutka i dostupnih informaciju EU za svoje posetioce i korisnike.

I za naredni period su EUteka biblioteke pripremile programe i plan aktivnosti koje će uticati na bolje razumevanje Evrope i Evropske unije u našoj zemlji. Verujemo da će i EUNIC konferencija na kojoj su učestvovali imati uticaja na unapređenje rada ove bibliotečke mreže.