Univerzitetska biblioteka „Nikola Tesla“ i EU Info kutak organizuju akademsko predavanje ,,Istorija muzike“, koje će održati profesor Igor Aleksić sa Fakulteta umetnosti u Nišu, u četvrtak 14. decembra, u 18 sati, u svečanoj sali Univerzitetske biblioteke. U fokusu predavanja biće istorija i razvoj gudačkih instrumenata. Zainteresovani će biti u prilici da se upoznaju sa najznačajnijim kompozicijama pisanim za gudačke instrumente, kao i interesantnim detaljima iz života čuvenih kompozitora i izvođača.

Igor Aleksić, vanredni profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, diplomirao je i magistrirao violinu na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Aleksandra Pavlovića. Na istom fakultetu završio je i postdiplomske studije iz Kamerne muzike, u klasi profesora Uroša Pešića. Od 1991 do 1997. godine bio je član Beogradskog gudačkog orkestra “Dušan Skovran”, sa kojim je nastupao u okviru brojnih turneja širom Evrope; 1997. godine odlazi u Dominikansku Republiku – radi u Nacionalnom simfonijskom orkestru u Santo Domingu i aktivan je član gudačkih kvarteta Beloti i Del Orbe. Od 2003. godine radi kao profesor violine na Fakultetu umetnosti u Nišu. Osnivač je i član ansambla “Konstantinus”, u okviru kojeg deluje nekoliko kamernih sastava, kao i orkestra “Kamerata Serbika” iz Beograda, sa kojima ostvaruje zapažene nastupe u zemlji i inostranstvu.

Prisustvovanje akademskom predavanju je besplatno, ali ga je, iz organizacionih razloga, potrebno najaviti do 13. decembra u 19 sati (telefonom, na broj 018/254-461, ili mejlom, na officenis@euinfo.rs).