Internet platforma za e-potrošače prezentovana je u Nišu, u Media i reform centru. Kreirana kroz projekat Razvoja elektronskog poslovanja koji finansira Evropska unija u saradnji sa EU info kutkom Niš, platforma je dostupna na sajtu www.e-dukator.rs

„Kada je reč o kupovini preko interneta, svakom od nas nameće se milion pitanja – počev od toga kako kupovati na internetu, koji su sajtovi bezbedni, često nam se javlja strah da li će proizvod stići, kome uputiti žalbu i koja su naša prava… Imajući to u vidu, sigurno je da tim koji realizuje ovaj projekat ima ozbiljan zadatak u edukaciji svih – predstavnika lokalne samouprave, privrednika, građana“, rekla je menadžerka EU info kutka Niš Danijela Vučić.

Osim edukacije prodavaca i potrošača, neophodno je izgraditi i njihovo međusobno poverenje, saglasili su se predstavnici projekta i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Moramo da kreiramo bolje međusobno razumevanje između e-prodavaca i e-potrošača, da otklonimo barijere koje potrošači imaju prema digitalnim aplikacijama za elektronsko poslovanje“, ocenio je vođa projekta Razvoj elektronskog poslovanja Lašek Jakubovski.

Predstavnik Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Stefan Cvetković izrazio je zadovoljstvo zbog velikog interesovanja za prezentaciju internet platforme, jer je „razmena roba i usluga na internetu danas veoma značajna pošto se obavlja brzo i efikasno, a kupcu omogućava i povoljniju cenu“.

Najčešći strahovi potrošača jesu da kupovinom putem interneta mogu ostati bez ličnih podataka ili bojazan od dvostruke kupovine. I dalje e-potrošači robu radije plaćaju pouzećem nego on-line, zaključeno je na skupu.