Javna diskusija na kojoj su predstavljene mogućnosti  za dobijane oznake „Evropska godina kulturnog nasleđa“ održana je u EU info kutku u Nišu. Nacionalna koordinatorka Evropske godine kulturnog nasleđa Asja Drača Muntean iz Ministarstva kulture i informisanja kazala je da su opšti ciljevi veoma široko postavljeni te da kriterijumi za dobijanje oznake nisu strogi. ,,Veoma različiti tipovi projekata dobili su ovu oznaku, dovoljno je da se ispuni makar jedan od zahtevanih kriterijuma ne bi li se dobila ova oznaka koja garantuje izuzetnost i kvalitet i predstavlja dobru referencu projekta’’, kazala je Drača Muntean.

Snežana Andrić iz EU info kutka je ovom prilikom predstavila događaje koji su do sada realizovani u Nišu u okviru obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. ,,Naš kutak je od početka godine realizovao 25 aktivnosti  u okviru kampanje za kulturno naseđe. Trudili smo se da kroz brojne programe i manifestacije priđemo različitoj publici – od dece predškolskog uzrasta kroz naše kreativne radionice do naših starijih sugrađana’’, kazala je Andrić.

Marina Rakić iz EU info centra je predstavila postavku ,,Putovanje kroz kulturni nasleđe’’ izloženu u EU info kutku Niš. ,,Ova postavka je rezultat saradnje sa Europeanom, digitalnom platformom za kulturnu baštinu’’, napomenula je Rakić govoreći o izložbi koja je u EU info kutku postavljena do 14. jula.

Prisutnima je aktuelne aktivnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu predstavio Đorđe Stošić koji je govorio o istraživanjima na Caričinom gradu, kasnoantičkom rezidencijalnom i memorijalnom kompleksu Šar kamen kod Negotina, očuvanju Dušničkih vodenica iz 19. veka. Prikazan je i kratki film u kome su predstavljeni značajni gradski lokaliteti, Tvrđava i Čegar u digitalnom izdanju.