Ovog leta, od 10. do 19. jula, predstavnici Joga saveza Srbije, Bojana Lekić, Milica Marković, Emina Stojšić Bašić, Bogdan Nikić i Marijana Rodić, učestvovali su u međunarodnoj omladinskoj razmeni “Odgovorna ishrana” u mestu Marines u Francuskoj, u okviru Erazmus+ programa.

Joga savez Srbije u partnerstvu sa organizacijama iz Francuske, Portugalije, Alžira i Jordana je organizovao projekat međunarodne saradnje i interkulturalnog učenja za 25 mladih. Tema omladinske razmene je održivost i odgovorni odnos prema planiranju i uzgoju zdrave hrane, zdrava ishrana, i očuvanje životne sredine.

Jedan od učesnika Bogdan Nikić za sajt EU info centra  kaže da je boravak u Francuskoj bio važno iskustvo.“Upoznali smo se sa osobama iz različitih država i svi smo imali uzajamnog razumevanja i poštovanja za iskazane kulturološke razlike. Prihvatili smo ih kao iskre jedinstvenosti koje nas mogu oplemeniti. Naučili smo mnogo o ‘odgovornoj ishrani’, sa namerom da usvojena znanja prenesemo dalje… Zahvalni smo organizatorima projekta koji se sprovodio uz podršku Erazmus plusa, na prilici koja se ne propušta…”, rekao je Nikić.

Učesnici programa su sami pripremali obroke, nabavljali hranu od lokalnih proizvođača i kreirali publikaciju svojih recepata.

Sertifikovane instruktorke Joga saveza Srbije i studentkinje Međunarodne joga akademije odžale su časove joge za učesnike programa. Ujedno, predstavnici Joga saveza Srbije ostvarili su nove profesionalne kontakte i prijateljstva sa mladima iz Alžira, Jordana, Francuske i Portugalije.

Na kraju programa omladinske razmene predstavnici opštine Marines uručili su svim učesnicima sertifikat o učešću i Pasoš stečenih kompetencija u programu Erasmus+, Evropske komisije (Youth Pass).

Publikacija o interkulturalnim receptima i održivom odnosu prema životnoj sredini nalazi se na stranama svih partnerskih organizacija, tako i na sajtu Joga saveza Srbije – Responsible recipes booklet.