Režiseri italijanskog horora vidljivo su uticali na holivudske autore, i iako više nisu na vrhuncu, njihovi elementi i poetika nastavljaju da žive u raznim oblastima kinematografije, kaže Dejan Ognjanović, književnik i ekspert za horor.

Ognjanović je održao predavanje o zanimljivom i u javnosti nedovoljno poznatom i priznatom segmentu evropske filmske scene, kao deo „Filmskog ponedeljka“ u EU info centru. Doktor strave, kako ga često nazivaju, ali i doktor književnosti koji je svoju tezu odbranio upravo na temu poetike horora, kao najznačajnije predstavnike popularnog italijanskog giallo horora vidi Darija Ardjenta i Marija Bavu. Kroz kratke inserte, prikazao je neka od njihovih najznačajnijih dela, uz objašnjenje glavnih karakteristika i stilskih detalja.

„Mario Bava je bio direktor fotografije na nekoliko prvih filmova koje možemo klasifikovati kao italijanski horor, od kojih je neke preuzeo i završio nakon što su se inicijalni autori posvađali sa produkcijom. To se desilo u slučaju filma I Vampiri, koji je na početku režirao Rikardo Freda. U prvom filmu koji je sam režirao, odnosno Crnoj Suboti, glumila je čuvena britanska glumica Barbara Stil, koja je postala i zvezda žanra“, ističe on.

Iako često niskobudžetni, ovi filmovi nisu oskudevali u stilu i kreativnoj montaži, kaže predavač. Svoj upliv u horor imao je i najznačajniji italijanski režiser Federiko Felini, sa omnibusom „Duhovi mrtvih“, u kojem je primetno nekoliko scena koje se smatraju kao omaž Bavi, napominje Ognjanović. Uticaj na globalne hitove horor žanra ne završava se samo tu.

„Ovde u jednoj sceni možemo da vidimo delove koje su inspirisali stvaranje likova Majka Majersa, Fredija Krugera i početke slasher horora, koji je nekoliko godina kasnije postao popularan u Americi“, objasnio je predavač u popunjenom amfiteatru EU info centra, dodajući i da je „Osmi putnik“ Ridlija Skota prepisao neke elemente italijanskog filma „Planeta vampira“.

Za kraj, na insistiranje publike, Ognjanović je pustio i insert iz filma „Enigma“ Lućija Fulćija, u kojem se pojavljuju poznati glumci iz bivše Jugoslavije, između ostalih i Dragan Bjelogrlić.