Na skupu „Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?“ održanom u EU info centru ukazano je da i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe, da Srbija nema zakon o istopolnim brakovima kao i da nedostaju dijalog i obrazovanje o LGBT temama.

U diskusiji, održanoj pred Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obeležava 17. maja, učestovale su direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović,poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, predstavnica udruženja Egal Helena Vuković i predstavnica organizacije Labris Jelena Vasiljević.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije urađeno od 2017, kada je zaključeno da u Srbiji nedostaju dijalog i obrazovanje o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Janković i Paunović su ocenile da je redovno održavanje parade ponosa i transparade korak napred. Podsetile su da su i predstavnici MUP-a i tužilaštva obučeni za rad s LGBT populacijom.

Brankica Janković je ukazala i na odgovornost medija za nekorektan odnos društva prema toj grupi ljudi.

Navela je da se 6,6% svih pritužbi koje dobija kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, odnosi na LGBT zajednicu. Od toga se 54,8% pritužbi odnosi na javno informisanje, 7% na obrazuvanje a 2,7% na rad i zapošljavanje.

U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prava, ocenila je predstavnica organizacije Labris Jelena Vasiljvić.

Ona je upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije „zakonski prepoznata“ i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.

„Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti“, rekla je Vasiljević.

Izrazila je nezadovoljstvo što Srbija još nema zakon o istopolnim brakovima koji bi omogućio obične stvari: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit.

Helena Vuković je ocenila da se u Srbiji sve svodi na „gašenje požara“ i da LGBT zajednica postaje vidljiva kroz izveštaje iz „crne hronike“.

Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

„Država mora da zna da 20% ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80% njih ne, iako se oseća i živi kao osoba suprotnog pola“, rekla je Vuković i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

U debati je ocenjeno da EU info centar i nije pravo mesto za to jer se prava LGBT u EU podrazumevaju, te da bi takve skupove „trebalo održati u Crnoj Travi, Babušnici i Surdulici“.

Vasiljević je rekla i da su i dalje u prodaji udžbenici s tekstovima koji diskriminišu LGBT populaciju, bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da se ti udžbenici povuku.