Govoreći na konferenciji “Investicije u budućnost Zapadnog Balkana”, koju je organizovao Evropski pokret u Srbiji, Štefen Hudolin iz Delegacije EU u Srbiji rekao je da je Unija svesna značaja koji Srbija ima u regionu, ali da je važno da se pregovaračka poglavlja ne samo otvaraju, nego i zatvore, a do sada su zatvorena samo dva.

Hudolin je podsetio da je EU iz budžeta do 2020. godine za Srbiju izdvojila 1,5 milijarde bespovratne pomoći i da i dalje želi da bude “dovoljno fleksibilna” da podrži proces evrointegracija.

On je naglasio da u procesu reformi u Srbiji, koji EU podržava, u svim institucijama postoje odreðeni izazovi, jer je taj proces skup, “a zahtevi su veliki, ne samo u finansijskom smislu, nego i u ljudskim resursima”.

“Lepo je kad imate strategije, akcione planove i finansijska sredstva, ali kad nemate ljudske resurse i kapacitete da to sprovedete, onda sve to ne vredi”, konstatovao je Hudolin.

„Za strane investicije je veoma važno da su na duži rok, jer se one sagledavaju ne na tri do šest meseci, nego decenijama,” ocenio je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja. Zato je, kako je rekao, važno napustiti neoliberalni koncept “tržište, tržište i samo tržište” I da se na bazi stručnih procena vidi kakva su kretanja za narednih desetak godina.

Savetnik ministra za evropske integracije Vladimir Ateljević naveo je da je 75 odsto investicija u Srbiju iz zemalja Evropske unije, a otprilike isti toliki procenat novozaposlenih radnika je u firmama iz tih država.