Projekcijom hrvatskog filma “Trampolina” otvoren je Festival evropskog filma u Kulturnom centru Novog Sada. Dugometražni igrani prvenac rediteljke Katarine Zrinke Matijević privukao je brojne posetioce i posetiteljke festivala, a prisutne su pre projekcije pozdavili urednik filmskog programa KCNS-a, Đorđe Kaćanski, Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU info kutka i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, Velimir Pleša.

“Čast mi je otvoriti ovaj festival jer je rođen i rađen u ne baš laganim i jednostavnim vremenima, kao težnja vrednih i proevropski orijentisanih ljudi koji su stvorili filmski festival značajan ne samo za Vojvodinu i Srbiju, nego i šire. Jer upravo kroz film, posetioci će ovih dana otkrivati evropsku kulturu, a kultura nije samo kulturna baština, to je takođe i nadasve kultura života. Za visok nivo kulture našeg svakodnevnog života potrebno je samo malo slobodoumlja i dobre volje, a ja sam uveren da je imamo te da možemo živeti tolerantno u međusobnim odnosima”, rekao je on i dodao da festival pokazuje kako diplomatija i diplomate u svom radu imaju velikog pomoćnika – kulturu.

“Kultura naroda nije samo rezultat naših umetnika, ona je ujedno plod svih nas, proizilazi iz radnje i reči svakog od nas, iz otvorenosti uma i srca, iz sposobnosti slušanja drugih i iz sposobnosti zadržavanja kulturnog dijaloga”, rekao je Pleša.

Jovana Zdjelarević iz EU info kutka istakla je da je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa, te se ovogodišnji festival održava u tom duhu, pod motom „Naše nasleđe: gde prošlost susreće budućnost”, s idejom da se posetioci podstaknu na otkrivanje i istraživanje evropske kulturne baštine, kroz filmsku umetnost.

Festival evropskog filma u Novom Sadu traje do 19. jula na dve lokacije, u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada i na otvorenoj pozornici Brod teatra novosadskog Studentskog kulturnog centra, koji će biti postavljen na Beogradskom keju. Urednik filmskog programa KCNS, Đorđe Kaćanski, istakao je da program festivala sadrži sjajne evropske filmove koji govore o evropskom nasleđu.

“Kad kažemo nasleđe, odmah u prvi plan stavljamo neki istoricizam, neke bitke ili grčke junake, međutim nasleđe ima itekako drugačijih i drugih oblika ispoljavanja, a to upravo ova manifetsacija podrazumeva. Videćete sjajnih 17 filmova, igranih i dokumentarnih, i nadam se da će vam ovo iskustvo pomoći da steknete pravi uvid u ono što je novo i aktuelno u evropskom filmu”, rekao je Kaćanski.

Tokom festivala biće prikazano sedamnaest filmova iz Francuske, Portugalije, Kipra, Bugarske, Mađarske, Italije, Slovenije, Španije, Slovačke, Austrije, Grčke, Velike Britanije, Holandije, Švedske, Danske i Nemačke, a detaljan program može se pogledati na ovom linku.

Festival evropskog filma održava se sedmi put, u organizaciji Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU info centra u Beogradu i EU info kutka u Novom Sadu, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC), Kulturnim centrom Novog Sada i novosadskim Studentskim kulturnim centrom. Ulaz na sve projekcije je besplatan.