Hrvatski model ulaska u Evropsku uniju koristiće se u svim budućim pregovorima za članstvo u ovoj organizaciji, rekao je Gordan Markotić, hrvatski ambasador u Srbiji, obraćajući se studentima Fakulteta političkih nauka koji su, u okviru “Otvorenih vrata” EU info centra posetili ambasadu najmlađe članice EU.

Ulazak Hrvatske u EU prošle godine imao je pozitivan efekat za ostale zemlje regiona jer se “otvorila mogućnost svima drugima da uđu”, rekao je Markotić, dodajući da je za zemlje zapadnog Balkana važno bilo “probiti led”.

On je ukazao na neophodnost stalne reforme javne uprave, što je obaveza u procesu pristupanja EU, a kada se postane član, poboljšava se rad pravosuđa, ono je efikasnije, veća je mobilnost radne snage i bolji kvalitet života i zaštite potrošača, rekao je ambasador.

Šef pregovračkog tima Srbije za pristupanje EU Tanja Miščević, koja je prisustvovala susretu srpskih studenata sa ambasadorom Hrvatske, ocenila je da je važna tehnička i svaka druga pomoć koju Hrvatska daje Srbiji u procesu evrointegracija. Prema njenim rečima, instrumentalna struktura koju je ta zemlja napravila na svom putu ka EU odgovara i Srbiji uz određena prilagođavanja.

Manifestacija “Otvorena vrata” je deo programa Evropa otvoreno koji se u maju i junu organizuje povodom Dana Evrope. Dane otvorenih vrata tradicionalno organizuju ambasade zemalja članica EU da bi posetiocima približili svoje zemlje. Ove godine su te manifestacije organizovane u 14 ambasada: Francuske, Holandije, Grčke, Hrvatske, Mađarske, Bugarske, Nemačke, Belgije, Finske, Poljske, Austrije, Češke, Rumunije i Italije.