Gubljenje ćirilice, zabrana pečenja rakije ili pravljanja ajvara, odlazak stručnjaka iz zemlje, najčešće su predrasude koje građani Srbije imaju kada je reč o ulasku u Evropku uniju. Na štandu EU na Međunarodnom sajmu knjiga predstavljena je publikacija ,,Mitovi o EU“ u izdanju Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije koja je upravo je izašla iz štampe.

,,Da napravimo ovu publikaciju podstakao nas je ogroman broj medijskih napisa u kojima je iskazano enormno nerazumevanje po pitanju evrointegracija“, objašnjava autor ,,Mitova o EU’’ Vladimir Pavlović. Osim nerazumevnja od strane velikog broja medija, na dodatna pojašnjenja evrointegracija podstakle su i predrasude koje su raširene među građanima Srbije.

,,Od 2002. godine sprovodimo istraživanja javnog mnjenja. Mnogi smatraju da će nas ulazak u EU mnogo koštati – da ćemo ostati bez ljudi koji će pohrliti širom Evrope, ostati bez industrije, izgubiti socijalne beneficije’’, navodi pomoćnica direktora Kancelarije za evropske integracijeVlade Srbije Ivana Đurić. ,,To nas, međutim, ne čini najvećim mitomanima u Evropi, šampionsko mesto po tom pitanju drže Britanci“, dodala je.

mitovi

Učesnici su zaključili da je od 2000. godine, od kad je tema evrointegracija na agendi, naše društvo bilo opterećivano teškim političkim temama poput tog moramo li se odreći Kosova zarad ulaska u EU i mitovima i predrasudama kojima se ova publlikacija bavi.