Studenti univerziteta Uludag iz turskog grada Burse su, tokom svoje posete balkanskim zemljama posetili i EU info kutak u Nišu gde su diskutovali sa mladima iz Košarkaškog saveza Grada Niša o islamofobiji, njenim uzrocima i posledicama.

Događaj je organizovan kroz međunarodni program „No hate speech“.

Predsednik Košarkaškog saveza Grada Niša Bojan Golubović kaže da je ,,cilj No hate speech pokreta da pokreće teme koje su važne za mlade kako bi svet učinio boljim mestom za život’’ i poželeo prisutnima da u budućnosti ostanu u kontaktu i pojačaju mrežu saradnje.

Generalni koordinator projekta Mustafa Aslan sa Uludag univerziteta u Bursi kaže da je razlog obilaska balkanskih zemalja ,,predstavljanje projekta čiji je cilj borba protiv ksenofobije i saradnja sa balkanskim nevladinim organizacijama po ovom pitanju’’.

Na skupu je istaknuto da je strah od muslimana izražen od 2001. godine, nakon terorističkih napada u Njujorku. ,,Mi ne podržavamo teroriste iako smo iste religije i ne treba sve  pripadnake jedne vere svrstati u istu kategoriju’’, apeluju studenti iz Burse i dodaju da ,,ako se međusobno poštujemo, načinićemo svet boljim mestom za život’’.

Mladi su se tokom diskusije složili da govor mržnje sa sobom nosi ozbiljne posledice, a uzrokuje ga nedostatak relevantnih informacija koje kroje pogrešnu predstavu o islamskoj religiji.