Ljubitelji zvuka gitare moći će tokom vikenda da uživaju u besplatnom matine koncertu 150 mladih muzičara iz svih krajeva sveta. World Guitar Orchestra nastupiće u nedelju, 17. marta, od 12 časova u Kombank dvorani. “Gitarske integracije 3” predstavljaju treći deo velikog umetničkog projekta koji organizatori Guitar Art Festivala sprovode uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, EU info centra i ambasada Sjedinjenih Država i Švajcarske u Srbiji.

U okviru projekta Gitarske integracije, prve godine napisano je savremeno klasično delo “Bel Grado” italijanskog kompozitora Karla Domenikonija za šestoricu gitarista iz zemalja bivšw Jugoslavije. Zatim, tokom druge godine, četvoro kompozitora komponovalo je “European Guitar Suite”, novo delo koje je posvećeno zajedničkom evropskom nasleđu. Najnoviji korak je World Guitar Orchestra koji okuplja mlade gitariste iz celog sveta i istaknute profesore koji će raditi sa njima.

 “Cilj formiranja orkestra nije samo specijalan nastup na festivalu, već kroz ovaj projekat želimo da uspostavimo novi mentorski model za bolji razvoj, napredovanje i umrežavanje gitarista širom Evrope i sveta. Ovaj međunarodni orkestar od 150 gitara, sastavljen je od svih zvaničnih polaznika festivala koji dolaze iz preko 35 zemalja, a vodiće ga tri istaknuta profesora za gitarski orkestar – Marija Alatič iz Slovenije, Tomas Oferman iz Nemačke i Mišel Libraro iz Italije,” stoji na sajtu Guitar Art Festivala, koji se ove godine održava od 12. do 17. marta.