Kada je francuski iluzionista Žorž Melijes 1896. godine napravio film Đavolja kuća (Le Manoir du diable), možda nije bio ni svestan da menja istoriju sedme umetnosti. Revolucionarno trominutno nemo ostvarenje stručnjaci smatraju prvim hororom ikada.

Iako je tom žanru trebalo malo više vremena da postane svetski poznat, a sam film je bio izgubljen nekoliko decenija, Melijes je nastavio svoju karijeru, napravio nekoliko priznatih dela na prelazu između dva veka, poput filma o Jovanki Orleanki, koji traje 13 minuta. U njegovom filmu „Putovanje na Mesec“ nastala je i jedna od najpoznatijih slika rane kinematografije.

Strašni filmovi na francuskom nastali mnogo godina nakon Melijesa biće u centru naše pažnje 16. septembra od 17 časova, kada ponovo organizujemo Filmski ponedeljak u EU info centru.

Francuski horor filmovi internacionalni uspeh i priznanje doživeli su početkom ovog veka, uz dela poput Haute Tension (2003), À l’intérieur (2007), Ils (2006), Martyrs (2008), koja su cenjena širom sveta.

Koreni ovih remek dela horor žanra ipak sežu mnogo dalje u prošlost, a upravo taj manje poznati deo istorije, kao i uticaj francuskih horor majstora na kompletnu evropsku kinematografiju, biće tema predavanja Dejana Ognjanovića, koji nam je već bio gost i pričao o zanimljivostima italijanskog horora.

Ognjanović je poznat ljubiteljima žanra kao „Doktor za horor“. Magistrirao na Filozofskom fakultetu u Nišu sa temom „Gotski motivi u delu E. A. Poa“ (2009); doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu sa temom „Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti“ (2012).

Najpoznatiji roman mu je „Naživo“, koji je do sada imao dva svoja izdanja. Prikaze knjiga i filmova na engleskom piše za nekoliko inostranih sajtova. Urednik je bloga na srpskom jeziku The Cult of Ghoul kao i bloga na engleskom The Temple of Ghoul.

Zato vas očekujemo u ponedeljak od 17 časova, uzmite svoje kokice, da svi zajedno kažemo:

Oh, mon dieu!