Festival nauke i umetnosti, koji pripremaju i realizuju učenici Gimnazije “Sveti Sava” u Požegi, ove godine održan je 4. marta 2018. godine i to jubilarni – deseti put.

Zapaženu ulogu i posećenost imao je EUTEKA kutak u Narodnoj biblioteci Požega. Naime, kroz EU projekat “EVROPA ZA MENE” (http://www.emins.org/srpski/news/article/evropa-za-mene) Narodna biblioteka Požega, članica EUTEKA mreža, i NVO Forca iz Požege, želeli su da učenicima ali i mnogobrojnim sugrađanima učine dostupnim sve publikacije o Evropskoj uniji koje Biblioteka ima u okviru EUTEKA kutka.

Tim učenika bio je zadužen za promovisanje sadržaja, za realizaciju kratkog online kviza o EU i upoznavanje svih posetilaca sa informacijama sa koje su bili zainteresovani. Posetiocima je bio dostupan i EUTEKA kompjuter koji je donirala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji a na kom se nalaze korisni linkovi vezani za sva pitanja u vezi sa evropskim integracijama i Evropskom unijom.

Učenici su spremili i nekoliko postera na kojima su prikazali neke mitove i predrasude koje neki mladi imaju povodom života u Evropskoj uniji, a bili su spremni da o tome razgovaraju na samom štandu.

Zainteresovanost za sadržaje o Evropskoj uniji u EUTEKA kutku bila je značajna, pa se nadamo da će i posećenost u Biblioteci biti povećana. NVO Forca ustupila je Biblioteci dodatne publikacije o EU koje će od sada biti smeštene na EUTEKA policu i biti dostupne svim građanima.