Festival evropskog filma ove godine je osmi put na turneji po gradovima širom Srbije. Četvrta stanica biće Niš, gde će festival gostovati od 4. do 6. jula u Oficirskom domu. U tom periodu biće prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije. Prvi film, špansko ostvarenje „Ćutanje drugih“ zvanično otvara festival 4. jula od 20:30h.

Publika u Nišu imaće priliku da uživa u evropskim filmovima tokom tri dana festivala. Svake večeri na programu će biti po dva filma, u terminima od 20:30h i 22:30h. Sve projekcije su na otvorenom, u bašti Oficirskog doma u Nišu. U slučaju nepovoljnih vremenskih prilika, filmovi će biti prikazani u sali Oficirskog doma. Ulaz je kao i svake godine, besplatan u svim gradovima.

Precizan raspored projekcija u Nišu, kao i opise filmova možete naći na ovom linku.

Festival evropskog filma, osmu godinu zaredom donosi najnovija evropska filmska ostvarenja u bašte, bioskope na otvorenom, EUteka biblioteke i kulturne centre širom Srbije. Do kraja avgusta, putujući Festival evropskog filma gostuje u devet gradova sa šest filmova, a nakon toga će biti uključen još veći broj filmova najbolje evropske produkcije, koje će srpska publika biti u prilici da vidi tokom jeseni.

Festival je ove godine svečano otvoren u Vranju, u Javnoj biblioteci EUteka mreže “Bora Stanković“ 3. juna, kada je zvanično krenula turneja.

Nakon Vranja, festival je gostovao u Leskovcu, trenutno je u Šapcu (Kulturni centar, 24-29. jun), a nakon Niša (Oficirski dom, 4-6. jul) turneja se nastavlja odlaskom u Novi Sad (Brod teatar, 8-13. jul), Kragujevac (Kulturni centar, 15-20. jul), Ćićevac (Biblioteka, 23-28. jul), Smederevo (Dunavski park, 1-10. avgust) i Zemun (Veliki trg, 18-23. avgust)

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE, kojom građanima i građankama približavamo Evropsku uniju. Festival u Nišu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa Niškim kulturnim centrom, Media i reform centrom i Francuskim institutom u Nišu..

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala http://euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest, #EUzaTEBE.