Festival evropskog filma na turneji ove godine će po prvi put posetiti Kragujevac. U periodu od 15. do 20. Jula, u Studentskom kulturnom centru u tom gradu biće prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije, a sve projekcije počinju u 21 čas.

Festival otvara španski film „Ćutanje drugih“ nastao pod producentskom palicom braće Almodovar. Početak projekcije zakazan je za 15. jul od 21h.

“Tišina drugih otkriva veliku borbu žrtava četrdesetogodišnje španske diktature pod generalom Frankom, koje i dan danas traže pravdu. Sniman tokom šest godina, film prati preživele koji pripremaju revolucionarnu „argentinsku tužbu“ i bore se protiv tišine o zločinima protiv čovečnosti i prikazuje zemlju koja je i dalje podeljena posle četiri decenije demokratije”, stoji u sinopsisu ovog filmskog ostvarnja.

Ulaz je besplatan. Festival je ove godine svečano otvoren u Vranju, u Javnoj biblioteci EUteka mreže “Bora Stanković“ 3. juna, kada je zvanično krenula turneja. Nakon Vranja, gostovao je u Leskovcu, Šapcu, Nišu i Novom Sadu. Turneja se nastavlja u Ćićevcu (Biblioteka, 23-28 jul), Smederevu (Dunavski park, 1-10 avgust) i Zemunu (Veliki trg, 18-23 avgust).

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala http://euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest, #EUzaTEBE.