Sedma edicija Festivala evropskog filma biće prikazana ljubiteljima evropske kinematografije u kluturnim centrima i na otvorenom na 10 lokacija u Srbiji. U sredu, 16. maja 2018. godine u 17.30h u Zaječaru u prostoru Pomak će biti upriličeno svečano otvaranje Festivala evropskog filma, a istog dana, pola sata kasnije biće otvoren i u Centru za kulturu Mladenovac. Festival evropskog filma je manifestacija koja tradicionalno počinje tokom Meseca Evrope u većim gradovima Srbije, i traje čitave godine, da bi se završio na zimu projekcijama filmova u Beogradu. Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, kao deo kampanje Evropske godine kulturnog nasleđa #EvropaZaKulturu #EuropeForCulture koju EU info centar sprovodi u Srbiji a koja se tokom 2018. obelezava u čitavoj Evropi. Moto festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”.

Festival evropskog filma otvara nagrađivani srpski dokumentarac „Druga strana svega“, rediteljke Mile Turajlić. Ovaj film ge “jedan stan postaje metafora i za bivšu Jugoslaviju i za trenutnu političku klimu u tom regionu” kako piše u obrazloženju žirija je oborio sve rekorde u posećenosti kada je u pitanju dokumentarni film. Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti. Započinjući intimni razgovor sa svojom majkom o ovoj političkoj razdelini u njenom stanu, rediteljka trasira priča o podeljenoj kući i zemlji progonjenoj duhovima prošlosti. Hronika nekoliko generacija jedne porodice u Srbiji prerasta u portret jedne aktivistkinje u vreme velikih previranja, preispitujući odgovornost svake generacije da se bori za svoju budućnost.

Nakon svečanog otvaranja festivala u sredu 16. maja u 17.30h u Zaječaru u Pomaku (Generala Gambete 44/8. sprat), filmski program se nastavlja sve do nedelje 20. maja 2018, a projekcije počinju od 18.00 i 20.00h. Ceo program festivala možete da vidite na linku ovde. Jesenji deo festivala u Zaječaru trajaće od 10. do 13. septembra 2018. godine.

U Centru za kulturu Mladenovac u sredu 16. maja u 18.00h, festival otvara italijanski film Leopardi (Il giovane favoloso) koji je osvojio preko 20 nagrada na međunarodnim takmičenjima, a govori o Đakomu Leopardiju, čudu od deteta koje je odraslo pod neumornim pogledom svog oca, u kući koja liči na biblioteku. Njegov um ide daleko, ali njegov dom je zatvor. Dok čita o svemu, univerzum ostaje napolju. U Evropi, svet se menja, revolucije izbijaju, a Đakomo očajnički traži kontakt sa spoljnim svetom. U dobu od dvadeset četiri godine, kada napokon napusti Rekanati, italijansko visoko društvo mu otvara svoja vrata, ali se naš buntovnik ne uklapa. U Firenci, on postaje zapleten u ljubavnom trouglu između Antonija, napolitanskog prijatelja sa kojim deli kuću i prelepe Fani.

Sve projekcije u Mladenovcu počinju u 18.00 i 20.00h, a prolećni deo festivala traje do 19. maja 2018. godine.

Ljubitelji sedme umenosti uživaće u 19 nagrađivanih filmova sa gotovo čitavog Starog kontinenta: Nemačke, Holandije, Austrije, Kipra, Belgije, Mađarske, Hrvatske, Slovačke, Španije, Grčke, Švedske, Danske, Italije, Slovenije, Bugarske, Francuske, Portugalije, Velike Britanije i Srbije, kao domaćina festivala.

Nakon Zaječara i Mladenovca, Festival evropskog filma seli se u Užice (4-7. jun), Šabac (5-8. jun i 3-6. jul), Lazarevac (7. jun – 23. avgust), Niš (20-23. jun), Novi Sad (4-19. jul), Novi Pazar (biće naknadno potvrđen datum), Zemun (23-26. avgust) i Beograd (januar 2019. godine).

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival evropskog filma #EUfilmFest se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije i EU info centra u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).