Pred prepunom velikom salom Oficirskog doma otvoren je Festival evropskog filma u Nišu. Prve večeri prikazani su španski film ,,Prodaće i kišu’’ i kiparsko ostvarenje ,,Dečak na mostu’’. ,,U naredna četiri festivalska dana moći ćete da uživate u najboljim filmskim ostavrenjima sa našeg kontinenta, biće vam dostupna sva raznolikost filmskog stvaralaštva širom Evrope.  Priče evropskih filmova ne mogu da vas ostave ravnodušnim, pokrenuće vas na razmišljanje i dati priliku da na trenutak otputujete u neku od evropskih zemalja i upoznate se sa njihovom kulturom’’, kazala je tokom otvaranja festivala Snežana Andrić iz EU info kutka. Filmski urednik Niškog kulturnog centra Dejan Dabić uputio je publiku u repertoar koji ih očekuje do 23. juna, i istakao da je ,,film koji otvara festival jedno od najboljih ostvarenja ove revije’’.

Ovogodišnji festival je u znaku kulturne baštine, jer je Evropska unija proglasila 2018. godinu Evropskom godinom kulturnog nasleđa. Moto kampanje i festivala je „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost”. Nišlije će biti u prilici da pogledaju i ostvarenja koja dolaze iz Slovenije, Francuske, Slovačke, Mađarske, Italije i Portugala. Program Festivala evropskog filma u Nišu možete pronaći na ovom linku. Ulaz na sve projekcije je slobodan.

Festival evropskog filma se održava u organizaciji Delegacije Evropske unije, EU info centra i EU info kutka Niš u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC), Gradom Nišom i lokalnim partnerima – Medija i reform centrom, Niškim kulturnim centrom i Francuskim institutom.

,,Lepo je biti deo nečeg što raste iz godine u godinu kao što je publika evropskog filma i potreba za različitim životnim porukama, kolebanjima i pričama koje kroz različita filmska ostvarenja Evrope svake godine stižu u naš grad. Drago nam je što Evropska unija posvećuje veliku pažnju filmu kao značajnom  segmentu kulture koja je jedan od njenih stubova’’, smatra direktorka Media i reform centra Danijela Vučić.

Sedma edicija festivala održaće se u 13 gradova širom Srbije na kojima će biti prikazano 28 filmova novije evropske produkcije.