Festival evropskog filma u Užicu održava se u Gradskom kulturnom centru, od četvrtka, 1. novembra, do četvrtka 8. novembra. Tokom ovih sedam dana publika će biti u prilici da pogleda šest filmova najbolje evropske kinematografije. Projekcije počinju u 20 časova, a ulaz je besplatan. Festival evropskog filma će se tokom jeseni održati i u Novom Sadu, Novom Pazaru, Jagodini, Šapcu, Kruševcu i Kučevu.

Festival evropskog filma organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info centar, u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC).

PROGRAM FESTIVALA EVROPSKOG FILMA

Četvrtak, 1. novembar

20h NIJEDAN SISTEM NIJE SIGURAN
(Who Am I – kein System ist sicher, Nemačka, 2017, 106 min) TRILER
Režija: Baran bo Odar

Za svoju okolinu stidljivi Benjamin je niko i ništa, zbog čega se često povlači u dubine interneta. Tamo on može da bude šta god želi i niko ne zna ko se krije iza njegovog pseudonima. Digitalni maskenbal Benjaminu ne pada teško, on je vrhunski haker. U harizmatičnom Maksu on nalazi istomišljenika. Zajedno sa temperamentnim Stefanom i paranoidnim Paulom osnivaju hakersku grupu „CLAY“ (skraćenica za „Clowns Laughing @ You“). U međuvremenu se u realnom životu jedna žena, atraktivna Mari, interesuje za Benjamina, tako da se on po prvi put oseća važnim. Međutim, hakerska zabava se iznenada pretvara u zbilju onog trenutka kada Savezna kriminalistička služba (BKA) i Europol pokreću istražne radnje protiv CLAY-a. U samom vrhu: stručnjakinja za sajber kriminal Hana Lindberg…

Ponedeljak, 5.novembar

20h DRUGA STRANA NADE
(Toivon tuolla puolen, Finska, 2017, 100 min) DRAMA
Režija: Aki Kaurismäki

Film Akija Kaurismakija sa otvorenim srećnim krajem i nagradom Srebrni medved za režiju na 67. Berlinskom festivalu. Dve priče koje se spajaju nakon 40 minuta. Prva prati Haleda, sirijskog izbeglicu. Slepog putnika na teretnom brodu koji se iskrcao u Helsinki, kako bi, iako s malo nade u uspeh, tražio azil. U drugoj, Vikstrom je trgovački putnik koji prodaje muške kravate i košulje. Ali kada ga u kockarnici na pokeru posluži sreća, okreće leđa trgovini i kupuje restoran u najudaljenijem kutku Helsinkija.

Utorak, 6. novembar

20h Film: DOK NE GLEDAŠ
(When You Look Away, Danska, 2017, 80 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Phie Ambo

Dokumentarac ispituje predmet svesti u smislu kvantne fizike u bliskoj saradnji sa naučnicima na Niels Bohr institutu. Narativni oblik filma daje publici priliku da prate proces u kome rezultati nisu predstavljeni ranije, a pokreće niz osnovnih naučnih pitanja: šta ako osnovni uzročni odnosi u svetu ne funkcionišu kao što mislimo da oni rade? Da li treba da razumemo odnos između naše svesti i fizičkog sveta na potpuno novi način? Šta se dešava na granici nauke, gde se sukobljavaju prihvaćene istine i divlje teorije? Može li novi način razumevanja naše ljudske svesti doći sa potpuno neočekivanog mesta?

21.30h Film: ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN
(Life and memories, Slovenija, 2017, 25 min) DOKUMENTARISTIČKI
Režija: Dragomir Zupanc

Filmska priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina XX veka na Dorćol. Stambenu zgradu za inženjere i arhitekte udružene u stambenu zadrugu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

Sreda, 7. novembar

20h Kratki filmovi BAFTA 2017
(BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

Četvrtak, 8. novembar

20h TONIO
(Holandija, 2016, 100 min) DRAMA
Režija: Paula van der Oest

Nakon pogibije 21-godišnjeg studenta Tonija u saobraćajnoj nesreći, njegovi roditelji pisci suočavaju se sa tugom i žaljenjem jer trpe agoniju gubljenja svog jedinog deteta. Tragičan događaj drastičnio menja njihov život. A.F. Th. van der Heijden zasnovao je svoj roman TONIO (de Bezige Bij) na tragičnoj nesreći koja je uzela život njegovom jedinom sinu. Knjiga je osvojila nagradu Libris i NS Publieksprijs (javna nagrada), a njen autor prestižnu nagradu P.C. Hooft Award. Preko 200.000 primeraka knjige je prodato do danas.