Novi internet pretraživač www.festivalfinder.eu koji je predstavljen u EU info centru Beogradu, namenjen je publici zainteresovanoj da otkrije sve umetničke festivale – od muzike, pozorišta, ulične umetnosti plesa i literature širom Evrope, a biće vodič i za festivalske menadžere, umetnike, novinare, blogere, gradske urbaniste i ostale iz evropskog kulturnog prostora.

Projekat Evropa za festivale – festivali za Evropu (EFFE) predstavio je taj pretraživač, a Evropska asocijacija festivala (EFA) poziva evropske festivale da se prijave za EFFE etiketu kvaliteta za izuzetne umetničke festivale za 2019/2020. godinu.

Pomoću novog internet pretraživača za festivale, EFA u saradnji sa EFFE partnerima i Evropskom komisijom povezuje evropske festivale i predstavlja ih širokoj publici, rečeno je na prezentaciji u EU Info centru u organizaciji EFA i ArtLinka, EFFE haba za Zapadni Balkan.

Generalna sekretarka Evropske asocijacije festivala Ketrin Deventer rekla je da je pokretačka ideja moć kolektiva ljudi i povezivanja u onom što mogu zajedno, u kreiranju kulture i umetnosti.

“Svaki dijalog je doprinos tome, naročito u sferi festivala”, rekla je ona.

Pol Anri Prese iz Delegacije EU u Srbiji izjavio je da je EU najveći donator u Srbiji, kako u mnogim oblastima, tako i kulturi, kroz porgrame kao što je kreativna Evropa i podsetio na mnoge projekte EU u Srbiji na polju kulture u prošloj godini koja je bila posvećena posvećenoj kulturnom nasleđu.

Prema njegovim rečima, “EU, pod sloganom ujedinjeni u različitostima, podržava festivale kao značajan doprinos povezivanju i aktivizmu ljudi”.

Dobitnici EFFE etiketa i nagrade imaju povećanu vidljivost, nove mogućnosti za umrežavanje i šire učešće u festivalskoj zajednici.