Održivost projekta, odnosno šta kada se projekat završi, razvijanje partnerstava sa drugim organizacijama, inovativnost u idejama, vidljivost i pravilno budžetiranje – teme su o kojima se govorilo na prvoj u nizu konferencija „Evropski projekti – od ideje do realizacije“, održanoj u organizaciji EU Info kutka Novi Sad i Delegacije EU u Srbiji.

Plava sala Skupštine grada bila je mala za sve predstavnike novosadskih i vojvođanskih organizacija civilnog društva, koji su prepoznali značaj ovog događaja, te u aktivnoj diskusiji analizirali metodologiju apliciranja za EU fondove. Predstavljeni su projekti u okviru IPA programa, programa Evropa za građane i građanke kao i programa Mladi u akciji.

Relevantne informacije o evropskim programima i projektima, potencijalnim izvorima finansiranja, kao i o važnosti razvijanja partnerstava, održivosti, inovacijama i budžetiranju, prisutnima su podelili predstavnici organizacija koje kontinuirano realizuju EU projekte – Inženjeri za zaštitu životne sredine, Balkan Idea Novi Sad, Centar za omladinski rad i Evropski pokret u Srbiji u Novom Sadu. Oni su tom prilikom podelili svoja iskustva, ali i istakli prepreke na koje su nailazili, kao i izazove sa kojima su se suočavali. Takođe, podelili su i preporuke i savete o tome šta stoji iza uspeha njihovih projekata.

Učesnicima iz Novog Sada, Inđije, Aradca, Seleuša, Subotice, Bečeja, Novog Bečeja, Sremskih Karlovaca, Vršca, Kovačice, Zrenjanina i Vrbasa, članica ekspertskog tela Delegacije EU u Srbiji – Tim Evropa, Marija Popović pojasnila je nekolicinu EU programa, njihovu svrhu i ciljeve, a potom je i skrenula pažnju na pojedinosti koje su važne prilikom pisanja, konkurisanja i implementacije projekata.

EU Info kutak Novi Sad nastaviće i ubuduće da se bavi ovim temama, te konferencija predstavlja samo uvod u predstojeće aktivnosti koje podrazumevaju edukaciju, informisanje, upoznavanje građana i građanki Vojvodine sa mogućnostima koje im nude EU programi.