U Čitaonici Gradske biblioteke Novog Sada danas su predstavljene propozicije konkursa za srednjoškolce „Evropski dnevnik“. Konkurs je raspisala Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji a namenjen je srednjoškolcima iz cele Srbije koji se mogu takmičiti pojedinačno ili grupno u kategorijama literarnih i likovnih radova, foto reportaže ili foto-rada kao i u multimedijalnim formama.

Jovana Zdjelarević iz novosadskog EU info kutka govorila je o temama, kategorijama, ulozi mentora, nagradi, načinu podnošenja radova kao i o drugim pojedinostima u vezi sa konkursom koje su zanimale srednjoškolce i njihove profesore.

Ovogodišnje teme na koje će mladi izrađivati svoje kreativne radove sadržane su u publikaciji “Evropski dnevnik 2018-2019” i grupisane su u nekoliko celina: EU i ja, EU i Srbija, čuvajmo našu životnu sredinu, zdravi stilovi života, aktivno građanstvo i prevencija nasilja.  Konkurs traje do 21. februara 2019. godine, a proglašenje pobednika održaće se u maju 2019. godine nakon čega će uslediti nagradno sedmodnevno putovanje u jednu ili više evropskih zemalja.

Nakon prezentacije, sa zaposlenima iz Gradske biblioteke, srednjoškolci su obišli i Euteka kutak koji sadrži publikacije i informacije o Evropskoj uniji. Novosadska Gradska biblioteka deo je Euteka mreže koju čini 48 javnih biblioteka širom Srbije, u kojima se čitaoci na ovaj način mogu informisati o Evropskoj uniji.

Publikaciju “Evropski dnevnik 2018-2019” i dodatne informacije o aktuelnom konkursu možete pogledati na sajtu: www.evropskidnevnik.rs.